Prof. dr. Zehra Alispahić: Sjećanje na prof. dr. Samira Beglerovića

3
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Zehra Alispahić: Sjećanje na prof. dr. Samira Beglerovića
Foto: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Samira Beglerović i prof. dr. Zehra Alispahić

Bila je privilegija imati prof. dr. Samira Beglerovića kao kolegu, učitelja, iskrenog, tihog i smjernog prijatelja. Nedostajat će svojim bližnjim, nama na Fakultetu islamskih nauka, našoj Islamskoj zajednici i akademskoj javnosti, čovjeku.

Zato što su njegovi horizonti znanja bili veoma široki, zato što je podizao standarde, zato što je imao razumijevanja za druge i drugačije, zato što je znao slušati, zato što je imao poseban osjećaj za potrebe i stanja drugih i išao im u susret.

Piše: Prof. dr. Zehra Alispahić

Ali ostaje jedan poseban duhovni vakuf, ostaju trajni tragovi koje je tako posvećeno utisnuo tokom svoga dunjalučkoga boravka na putu traganja za znanjem, na putu širenja znanja i na putu približavanja Gospodaru i čovjeku. Izvrsnost, originalnost, posvećenost, istrajnost, vidljivost na domaćem i regionalnom nivou na planu znanstvenih i istraživačkih radova nikad nije napravila distancu prema kolegama a posebno prema studentima.

Jedinstven pedagoški pristup u nastavi i svakodnevnom komuniciranju sa studentima i sa njihovim potrebama, ono je što je na poseban način krasilo prof. Samira Beglerovića i po čemu će ga pamtiti brojne generacije studenata koje ga sa pravom nazivaju i „Insanom“ i „Velikim Profesorom“, i „Uzorom“  i „hodajućim primjerom pravog vjernika“.

Ja ne poznajem nekoga ko je u svojoj akademskoj i duhovnoj veličini uspio sačuvati jednostavnost, običnost, skromnost. Lijep odgoj, odnjegovani maniri i respekt koji smo svjedočili u svakoj situaciji od oficijelnih sjednica do običnih i svakodnevnih druženja znali su nas postidjeti, ali prof. Beglerović je na njima uvijek istrajavao. I uvijek je imao svoj stav koji je argumentirano i hrabro branio.

Dugo mi je trebalo da ga nagovorim da napravimo neke tematske emisije i intervjue koje sam radila za ovdašnje medije. Nešto mi je i pošlo za rukom. Govorio mi je da ima tremu čak, i dok drži čas, a tek na radiju i televiziji. U biti, prof. Beglerović bio je izuzetno odgovoran za svaku napisanu i izgovorenu riječ.

Mjesece je provodio u Arhivu grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine da bi napisao neku fusnotu za raritetnu knjigu Tesavvuf  Bosne u vidicima Fejzulaha Hadžibajrića – Vjerski i kulturni razvoj bosanskih muslimana u prvoj polovini XX stoljeća. Zato te riječi danas imaju tako snažne i jasne tragove i bit će zahvalna istraživačka platforma novim tragaocima za znanjem. Bio je jedinstven profil profesora i alima srednje generacije u čijim kompetencijama je i Islamska zajednica ovih prostora i Fakultet islamskih nauka i šira akademska javnost prepoznala snagu i nove mogućnosti.

Naš prof. dr. Samir Beglerović vratio se Gospodaru svome, ako Bog da, zadovoljan i On sa njim zadovoljan.

** Autorica je profesorica na Fakultetu islamskih nauka UNSA na Katedri za filologiju Kur'ana, FIN UNSA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije