Sjećanje na prof. Beglerovića: Bože, Koji sve znaš. Koga Si, noćas, otrgnuo gradu?

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na prof. Beglerovića: Bože, Koji sve znaš. Koga Si, noćas, otrgnuo gradu?
Foto: Facebook / Samir Beglerović

Prije nepunih mjesec dana, 13. oktobra, poslao sam uglednom profesoru Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Samiru Begleroviću, e-mail s molbom da napiše tekst, ili izjavu, povodom 50 godina od smrti dr. Fahima Bajraktarevića, našeg poznatog filologa, orijentaliste i slaviste, inače porijeklom iz Gornjeg Vakufa, koji je međunarodnu afirmaciju stekao kao jedan od osnivača moderne orijentalistike na području bivše Jugoslavije.

Piše: Faruk Vele

Suprotstavljajući se našim tendencijama da svoje umne i važne ljude olahko odbacujemo, čestiti profesor Beglerović ispisao je lijepe stranice posvećene ovom našem velikanu.

Nedovršeni projekti

"Rado bih prihvatio poziv, međutim, ograničen sam s projektima koje trebam završiti, ako Bog da, od kraja ove godine. Inače bih rado napisao jedan tekst. Ukoliko Vam može pomoći, preuzmite jedan dio iz moje knjige, ukoliko vam to odgovara", napisao mi je obazrivi prof. Beglerović.

Nažalost, projekti našeg divnog i radišnog profesora Beglerovića, ostat će nedovršeni.

Preminuo je sinoć od posljedica COVID-19 infekcije, kuge modernog doba, koja danas, kao i u ono vrijeme umnog Mula Mustafe Bašeskije, uzrokuje ovo "čudno stanje u zemlji Bosni – kakvo se ne pamti" (´acă´ib ahvăl Bosna vilăyetin - de, böyle oldıgı yokdur).

"Bože, Koji sve znaš... Koga Si, noćas, otrgnuo gradu?", zavapio bi Pjesnik.

Brojni prijatelji i kolege prof. Beglerovića s tugom u srcu opraštaju se od čestitog čovjeka, profesora, naučnika koji je pisao djela, studije i radove iz oblasti akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture.

Vjernički nosio svoje rane

Prof. dr. Ahmet Alibašić s Fakulteta islamskih nauka kazao je za portal Radiosarajevo.ba da ćemo rahmetli profesora Beglerovića pamtiti kao blagog, predanog i susretljivog kolegu i nastavnika.

"Svoje zdravstvene probleme je nosio vjernički strpljivo, tako da često ni oni koji su ga poznavali godinama nisu mogli primijetiti da se radi o fizički izranjavanom čovjeku. Njegova duhovna snaga je pokrivala njegove fizičke rane. Svoj relativno kratki život je ugradio u intelektualno zdanje našeg fakulteta. Nedostajat će studentima i nama kolegama. Neka nam njegov odlazak bude poticaj da još prilježnije izvršavamo svoju misiju promicanja Božije riječi kao milosti svjetovima", kazao nam je prof. Alibašić.

Prof. dr. Samir Beglerović rođen je u Sarajevu, 14. jula 1973. godine. Završio je osnovnu školu „Hasan Kikić“ u Sarajevu, a potom sarajevsku Prvu gimnaziju 1991. godine. Nakon srednje škole upisuje i uspješno okončava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine.

Od 2000. do 2002. godine, bio je urednik „muslimanskih stranica“ Časopisa za međureligijski dijalog Abraham, kojega je izdavalo Udruženje za međureligijski mirotvorni rad „ABRAHAM“ iz Sarajeva.

Od 2002. do 2005. godine radio je na mjestu Projekt koordinatora u Udruženju ABRAHAM, na projektu „Mjesto za druge u našoj vjeri i životu“. Od početka 2004. godine, angažiran je honorano kao pomoćnik bibliotekara Fakulteta islamskih nauka, te kao demonstrator na predmetima iz oblasti akaida i uporednih religija.

Od januara 2006. godine uposlen je na Fakultetu islamskih nauka, kao asistent na katedri za akaid. Na dan 24. aprila 2004. godine, nakon završetka postdiplomskoga studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, magistrirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice“ (Komisija za odbranu: prof. Adnan Silajdžić, predsjednik, doc. Ismet Bušatlić, član, i prof. Rešid Hafizović, mentor).

Na dan 30. 06. 2008. godine, doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „'Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija“ (Komisija za odbranu: prof. Ismet Bušatlić, predsjednik, prof. Rešid Hafizović, član, prof. Enes Karić, član, prof. Adnan Silajdžić, mentor).

Velika karijera

Smrt ga je zatekla u zvanju vanrednog profesora na katedri za akaid (dogmatiku) i uporedne religije. Angažiran je na predmetima: „Pregled ranog muslimanskog mišljenja“, „Rane škole kelama“, „Teološka antropologija“, „Osnovi učenja judaizma i kršćanstva“, „Šiizam“, te „Savremni religijski pokreti“.

Jednu akademsku godinu predavao je predmet „Filozofija religije“, na Filozofskome fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na Fakultetu islamskih nauka je učestvovao i na nastavi master studija, te na doktorskom studiju. Imenovan je bio i za mentora odnosno člana komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavljivao je autorska djela i prijevode, u nekoliko izdavačkih kuća, u brojnim stručnim i znastvenim časopisima te publicistikama, koje je moguće pronaći u različitim znanstvenim bazama podataka, kao i na internet stranici „znaci.com“...

"Bože, koji si riznica svih dobrota, sačuvaj nas svega čega se plašimo" (Bašeskija)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije