Klanjana dženaza Adviji Kanlić, jednoj od prvih žrtava epidemije

Radiosarajevo.ba
Klanjana dženaza Adviji Kanlić, jednoj od prvih žrtava epidemije
FOTO: Facebook / Smrtovnica Advije Kanlić

Nakon dva mjeseca od smrti, članovi porodice, komšije i prijatelji Advije Kanlić danas su klanjali dženazu i obavili ukop jedne od prvih žrtava COVID-19 u Sarajevu. Dženaza je obavljena u mezarju Kovači u Hrasnici. 

Podsjetimo, Advija Kanlić je preminula 24. marta od posljedica koronavirusa, u 52. godini života. Prije nego što je umrla, nesretna žena je danima obilazila ambulantu u Hrasnici i Dom zdravlja na Ilidži, žaleći se na visoku temperaturu, kašalj i druge simptome koronavirusa. Međutim, umjesto da je testiraju i pruže joj odgovarajuću njegu, medicinski radnici u ovim zdravstvenim ustanovama su joj prepisivali antibiotike i lijekove za snižavanje tjelesne temperature. 

Tek nakon nekoliko dana Advija je testirana na koronavirus, a 24. marta je preminula na putu prema bolnici. Nalaz testa na koronavirus bio je pozitivan. 

Nijedna zdravstvena ustanova u FBiH nije željela da uradi obdukciju tijela preminule Advije Kanlić. Nakon dva mjeseca čekanja i nakon što je glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija uputila zahtjev Zavodu za sudsku medicinu RS-a, obdukcija je urađena. Ovaj posao je obavio patolog Željko Karan, a porodica još uvijek čeka nalaze obdukcije, kako bi konačno saznali istinu o smrti svoje majke.

"Nažalost zbog cijele situacije, tevhid neće biti održan, a broj prisutnih na dženazi neće biti ograničen. Dženaza će biti klanjana na mezarju Kovači-Hrasnica", objavila je jučer na društvenim mrežama Ehlimana Kanlić, kćerka nesretne žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije