Kim Jong-un na plakatima u zapadnoj, a Šešelj u istočnoj Hercegovini

Anadolija
Kim Jong-un na plakatima u zapadnoj, a Šešelj u istočnoj Hercegovini
Istočna Hercegovina, dijelovi opštine i središta Gackog i Bileće, uoči lokalnih izbora u BiH, koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra, oblijepljena je plakatima i bilbordima sa likovima predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Veliki bilbordi i plakati s likom predsjednika SRS-a na ulazu u Bileću poručuju "Srpska u sigurne ruke - SRS". U centru Bileće preko ulice postavljen je i veliki pano sa likom lidera SRS-a, inače aktuelnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije.

I veliki dio središta Gackog je oblijepljen Šešeljevim plakatama. Sa njih se građanima Gackog poručuje da "Šešelj dolazi".

Na centralnom trgu sa uzdignuta tri prsta postavljen je i veliki pano Srpskog pokreta obnove (SPO) čiji je lider u Srbiji Vuk Drašković.

Na panou je ispisan tekst "Jedna lista protiv komunista" uz poruku "Za bolje Gacko". Interesantno je da je plakat postavljen u neposrednoj blizini spomenika posvećenog herojima i borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941. - 1945.

Za razliku od Gacka i Bileće u Trebinju i Foči potpuno druga slika sa izbornim plakatama. Sa njih nema nacionalističkih, niti ratnohuškačkih poruka.

Jedino mjesto na kojem se nalazi lik haškog optuženika, nekadašnjeg komandanta Vojske RS-a Ratka Mladića, ali i gdje je postavljena ratna zastava Vojske RS-a je sjedište opštinske boračke organizacije Foča, inače mjesta gdje su i sjedišta svih značajnijih lokalnih organizacija iz stranaka iz RS-a.

Ekipa AA je zabilježila veće prisustvo zastava SNSD-a i NDP-a, posebno u Foči, kao dva suprotstavljena bloka koja predvode aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik, odnosno Zdravko Krsmanović, visoki zvaničnik NDP-a, raniji načelnik opštine Foča i kandidat za prvog čovjeka tog grada na lokalnim izborima, ali i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

Također, u Foči, ali i Trebinju postavljeni su veliki bilbordi i posteri sa likovima predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) i gradonačelnika Prijedora Marka Pavića koji poručuje "Mi znamo kako", koji baš kao ni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sa porukom "Srpska može bolje", čiji su posteri obljepljeni u Foči nemaju nikakve veze sa lokalnim izborima u tom gradu.

Isto je i sa likovima predsjednika RS-a Milorada Dodika koji dominira na svim plakatama SNSD-a kako u Foči tako i istočnoj Hercegovini.

Iako sa lokalnim izborima u Gacku nema nikakve veze na posterima su i likovi Petra Đokića, predsjednika Socijalističke partije (SP) i ministra industrije, rudarstva i energije Republike Srpske, te Branislava Borenovića, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanika u Narodnoj skupštini RS-a u Gacku i Bileći.

Na plakatama u Bileći, u neposrednoj blizini Ravnogorskog parka, postavljene su i plakate predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihaljice i poslanika u Narodnoj skupštini RS. Doduše, većina ih je oštećena i pocijepana.

Istovremeno se u zapadnoj Hercegovini, što je najizraženije u Čitluku, kako je zabilježila ekipa Anadolu Agency (AA) na terenu, nalaze postavljeni veliki bilbordi, ali i plakate sa likom Kim Jong-una, lidera Sjeverne Koreje.

Sa vojničkim pozdravom, na plakatama sa likom sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una poručuje se "Ipak je bilo previše 30 godina jedne vlasti".

Kako je plakate postavila Nezavisna lista za Hrvatski sabor general Željko Glasnović, pretpostavlja se da se oni većinom odnose na prijevremene parlamentarne izbore za Hrvatski sabor koji su održani 11. septembra, ali i dalje nisu uklonjene, pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, pa se mogu protumačiti dvojako.

To je posebno iz razloga što su plakati iste sadržine sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom i istim porukama i oni koje je postavio Hrvatski savez HKDU-Hrast koji se natječe na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini sa svojim kandidatima.

Interesantno je i to da na plakatima u zapadnoj Hercegovini, za razliku od istočne, nema likova predsjednika niti lidera stranaka iz vlasti na razini BiH ili Federacije BiH.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju, 2. oktobra, a na njima se u utrci za poslanike Skupštine Brčko distrikta, gradonačelnike Tuzle, Zenice, Širokog Brijega, Bihaća, Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Doboja i Trebinja, načelnike općina/opština u FBiH i RS-u, te vijećnike i odbornike u gradskim i općinskim vijećima i skupštinama opština u oba bh. entiteta natječe preko 30.000 kandidata što je gotovo jedan posto ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije