Nova nadstrešnica na zgradi Pravnog fakulteta koštat će 40.000 KM

Enes Hodžić
Nova nadstrešnica na zgradi Pravnog fakulteta koštat će 40.000 KM
Do kraja septembra 2016. godine zgrada Rektorata i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu trebala bi dobiti novu nadstrešnicu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Postavljanje nove nadstrešnice Univerzitet u Sarajevu finansirat će se dijelom iz sredstava prikupljenih od članarina turističke zajednice i boravišnih pristojbi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, dodijeljenih putem konkursa Federalnog ministarstva za kulturu i sport, dok će drugi dio sredstava biti osiguran iz budžeta Univerziteta u Sarajevu.

"Za realizaciju navedenog projekta, u koji je uključena izrada projektne dokumentacije, izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem radova, bit će utrošena sredstva u iznosu od 39.645,61KM", kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu za Radiosarajevo.ba.

Također, budući da je postavljanje nadstrešnice na ulazu u zgradu Rektorata i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu samo privremeno rješenje, uslijed obrušavanja fasade sa zgrade ovog kulturno-historijskog spomenika, tražili smo informacije o tome da li je Univerzitet u Sarajevu planirao trajno rješavanje ovog problema.

Ured za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu odgovorio je za Radiosarajevo.ba da je zgrada Pravosudne palače evidentirana kao spomenik kulture i jedan je od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Sarajevu. Kako je ovaj objekt ranije upisan u Listu evidentiranih, prethodno zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine Kantona Sarajevo na njemu je nemoguće vršiti bilo kakve intervencije bez prethodne saglasnosti nadležne službe zaštite.

Prva rekonstrukcija čeone fasade i dijela bočnih fasada na ovoj zgradi obavljena je 1999. godine donacijom Europske unije, nakon čega je u martu 2009. godine zemljotres uzrokovao nova oštećenja na čeonoj fasadi. Iz ureda za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu kazali su nam da su u toku brojne aktivnosti i pokušaji da se osiguraju sredstva za rješavanje ovog problema, te je u tu svrhu Zavod za izgradnju KS-a 2011. godine uradio procjenu investicione vrijednosti rekonstrukcije krova i fasade zgrade Pravnog fakulteta u Sarajevu, koja iznosi cca 1.177.200KM.

Projekt rekonstrukcije krova i fasade zgrade Univerziteta u Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će kandidiran na listu za obnovu, u sklopu projekta obnove 100 fasada u gradu Sarajevu, u čiju je implementaciju uključen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a za čiju realizaciju je sredstva osigurao Kanton Sarajevo, stoji u odgovoru na upit koji smo proslijedili Uredu za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije