Kerim Gosić i Branimir Butigan optuženi za zloupotrebu položaja i pranje novca

3
Radiosarajevo.ba
Kerim Gosić i Branimir Butigan optuženi za zloupotrebu položaja i pranje novca
FOTO: Fena / Kantonalni sud Sarajevo

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Kerima Gosića, Branimira Butigan i firme Buba Company - društva sa ograničenom odgovornošću Neum.

Kerim Gosić optužen je za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje dokumentata, dok je Branimir Butigan optužen za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Firma "Buba Company" Neum tereti se da je bila odgovorna za krivično djelo pranje novca.

Dakle, optuženi Kerim Gosić tereti se da je 23. novembra 2022. u Sarajevu u svojstvu odgovorne osobe, odnosno, kao opunomoćenik direktora firme Alsuwaidi Investment - za koju je mogao poduzimati samo određene radnje u skladu sa datom punomoći, prekoračio svoja ovlaštenja i dogovorio sa optuženim Branimirom Butigan da firma Buba Company za potrebe firme Alsuwaidi Investment izradi "Elaborat za unapređenje poslovanja i pozicioniranja kompanije na BiH tržištu za razdoblje 2023-2028".

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Kako bi službenice banke uvjerio u navodnu zakonitost svojih radnji i ovlaštenja, optuženi Gosić je s lažnim potpisom direktora, zatražio od njih da sa računa firme Alsuwaidi Investment uplate 129.987 KM na transakcijski račun firme Buba Company na čijem je čelu bio optuženi Butigan, a za potrebe izrade Elaborata.

Nakon toga je optuženi Butigan, kako bi prikrio stvarno porijeklo novca, izdao više naloga za isplatu na svoj transakcijski račun, tačnije, 90.000 KM, dok je preostali dio 39.987 KM od uplate firme Alsuwaidi Investment ostao na računu firme Buba Company koja je optužena za raspolaganje protupravno ostvarene imovinske koristi.

BiH korak bliže EU: Parlament usvojio zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti

BiH korak bliže EU: Parlament usvojio zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti

Postupajući tužilac predložio je da optuženi nadoknade štetu firmi Alsuwaidi Investment od 129.987 KM. Istovremeno je predloženo oduzimanje 90.000 KM imovinske koristi od optuženog Branimira Butigan, a od firme Buba Company 39.987 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje osam svjedoka, dva vještaka grafološke i ekonomske struke te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije