Sud BiH: Potvrđena optužnica za genocid na području Šekovića i Vlasenice

1
Fena
Sud BiH: Potvrđena optužnica za genocid na području Šekovića i Vlasenice
Foto: Sud BiH / Sud BiH

Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijana, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo BiH na svojoj službenoj stranici, oni su optuženi da su svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata te raznim pojedincima, vojnim i policijskim jedinicama, uključujući jedinice Drinskog korpusa, Glavnog štaba VRS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, čiji plan je bio da zatvore i po kratkom postupku pogube – a potom i zakopaju – vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a žene, djecu i starce prisilno premjeste i na taj način ih unište kao grupu.

Vujović je optužen kao komandant Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, Vlačić kao komandant Birčanske brigade VRS-a, Pepić kao zamjenik komandanta Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao komandir čete Vojne policije iste brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Prema jednoj od tačaka optužnice, sredinom jula 1995. godine na lokalitetu jame “Hašimova rupa“ ubijeni su dovedeni muškarci i dječaci, prethodno zarobljeni u pokušaju da poslije 11. jula 1995. godine pobjegnu iz Srebrenice.

Na lokalitetu livade zvane “Doline-Krajevi“, prema optužnici, 23. jula 1995. strijeljano je 39 Bošnjaka, dok je u drugoj polovini jula 1995. u blizini Vlasenice na lokalitetu “Jarovlje“ strijeljana manja grupa ljudi.

Minka Kreho imenovana na poziciju v.d. predsjednice Suda BiH

Minka Kreho imenovana na poziciju v.d. predsjednice Suda BiH

Optužnica za ove zločine podignuta je početkom decembra prošle godine.

U narednom periodu bi trebalo biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije