Minka Kreho imenovana na poziciju v.d. predsjednice Suda BiH

3
Radiosarajevo.ba
Minka Kreho imenovana na poziciju v.d. predsjednice Suda BiH
Foto: Sud BiH / Minka Kreho

Minka Kreho imenovana je za vršioca dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine, odlučilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Podsjetimo, Ranko Debevec suspendovan je jučer, 20. decembra, s pozicije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Odluku o suspenziji je donijelo Prvostepeno vijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca koji je ovaj zahtjev uputio odmah nakon što je Debevec uhapšen zajedno sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne Osmanom Mehmedagićem Osmicom.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Debevec je 18. decembra 2023. godine, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, uhapšen zbog zloupotrebe položaja, povezane s drugim krivičnim djelima.

Oni su, kako je na konferenciji za medije održanoj dan nakon hapšenja kazao Milanko Kajganić, glavni državni tužilac, osumnjičeni da su prisluškivali sudije Državnog suda i službenike Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji u predmetima ovih institucija 2020. godine.

Suspendovan Ranko Debevec

Suspendovan Ranko Debevec

Ko je Minka Kreho?

Minka Kreho je rođena 1960. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 1987. godine.

Pripravnički staž je završila na Republičkom sudu za prekršaje R BiH u Sarajevu, nakon čega je položila ispit za sudiju za prekršaje i potom se zaposlila na Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo kao stručni saradnik, a 1991. godine u istom sudu, imenovana je za sudiju za prekršaje gdje je radila sve do 1995. godine.

Godine 1993. položila je pravosudni ispit, a 1995. godine je izabrana za sudiju Općinskog suda I Sarajevo, na kojem je radila do 2003. godine kada je izabrana za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo; 18. januara 2007. godine imenovana je za sudiju Suda Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije