KCUS povodom pisanja medija: Imamo nizak procenat smrtnosti, loši rezultati KŠ i Vlade

20
Radiosarajevo.ba
KCUS povodom pisanja medija: Imamo nizak procenat smrtnosti, loši rezultati KŠ i Vlade
Foto: KCUS / Prof. dr. Sebija Izetbegović

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uputio je otvoreno pismo zbog, kako su naveli, "iznošenja niza neistina i kleveta koje su danas objavljene u 'žutoj štampi'  te u cilju "spriječavanja unošenja i širenja nemira među građanima".

Ostatak pisma KCUS-a prenosimo u cijelosti.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove.

KCUS je zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti.

Navodi u 'žutoj štampi' u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima.

Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima.

KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, s toga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtjevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga.

Iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5%), uspjeli smo značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97%.

Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta.

Sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost pokušava se prebaciti na KCUS.

Dakle, KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog uposlenika, a posebno iza naših anesteziologa", navodi se u pismu ove bolnice.

Problem - respiratori

Podsjetimo, grupa ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obratila se javnosti sa pismom u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH.

Oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije