Vijesti s KCUS-a: Jedno preminulo, 54 pozitivna uzorka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vijesti s KCUS-a: Jedno preminulo, 54 pozitivna uzorka u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Podhrastovi

Među posljednjim urađenim testovima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na koronavirus ukupno je pozitivno 70 osoba.

Kako je jutros potvrđeno s KCUS-a, testirano je 305 uzoraka. Najveći broj pozitivnih, kao i prethodnih dana, je u Kantonu Sarajevu gdje su na COVID-19 pozitivna 54 uzorka. Pored toga, pozitivno je i sedam uzoraka iz Travnika, osam iz Visokog i jedan iz Bugojna.

Nažalost, doznaje se da je pacijentica (srčani bolesnik), pozitivna na koronavirus, preminula u izolatoriju na Podhrastovima, gdje je još 59 pacijenata koji imaju COVID-19. Od tog broja, njih osam ima tešku kliničku sliku te su na Odjelu intenzivne njege.

Dodajmo da su i sinoć na KCUS-u testirana nova 134 uzorka, od čega je u Sarajevu pozitivno šest, Sanskom Mostu osam, u Cazinu tri, Ključu 2 i Velikoj Kladuši te Bihaću po jedan. 

Prije ovog testiranja u Bosni i Hercegovini jučer je potvrđeno je 266 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te najmanje šest smrtnih slučajeva.

U jučerašnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, onom od 15. augusta, navodi se da je u KS za 24 sata potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze.

Ovo su rezultati testiranja 308 uzoraka, prikupljenih od 11. do 14. augusta 2020. godine. Od ovog broja novozaraženih, njih 40 (67,79 posto) pripadaju porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS. U tom periodu je evidentiran oporavak 111 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom bio smanjen na 981.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalaze se 62 osobe. U tom periodu, nažalost, jedna osoba je preminula od posljedica zaraze koronavirusom, čime ukupan broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom u KS iznosi 60. S bolničkog liječenja u istom danu otpušteno je 13 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 1.668 osoba. Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza 3.352 osobe, dok je izliječeno 2.311 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije