Stigli su podaci s KCUS-a: U Sarajevu i dalje najviše novih slučajeva

0
Radiosarajevo.ba
Stigli su podaci s KCUS-a: U Sarajevu i dalje najviše novih slučajeva
Foto: EPA-EFE / Sarajevo

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći je testirano 225 uzoraka na novi koronavirus.

Kako je jutros potvrdila generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, ukupno su 34 pozitivna na testu.

I ovog jutra, najviše pozitivnih je u Sarajevu - njih 27.

Pozitivno je još šest osoba iz Travnika i jedna iz Jajca.

Doznaje se i da su u izolatoriju na Podhrastovima smještena 43 pacijenta, a 11 ih je u intenzivnoj njezi. Inače, u jučerašnjem izvještaju, pisalo je kako je u izolatoriju 40 osoba, a četiri su koristile mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od ovog broja njih 17, odnosno 60,71 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, oporavljeno je 17 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije korona-virusom trenutno 333.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirane su 43 osobe, od kojih četiri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, zbog čega je ukupan broj umrlih od posljedica in-fekcije koronavirusom povećan ostao 87.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 5.003 zaražene osobe, od čega su 4.583 oporavljene od COVID infekcije. U periodu od 27. septembra do 11. oktobra ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 769 samoizolacija, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Podsjetimo da su, prema izvještaju od jučer, od petka do subote zabilježena 428 nova slučaja koronavirusa u cijeloj BiH

Imali smo i jedan smrtni slučaj u državi.

Od broja novozaraženih, u FBiH je registrirano 299 novih slučajeva, a jedna osoba je umrla, dok je u RS-u evidentirano 129 novozaraženih osoba i, srećom, nije bilo umrlih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije