KCUS dobio 20.000 PCR testova i podloga

Radiosarajevo.ba
KCUS dobio 20.000 PCR testova i podloga
Vlada KS / Primopredaja opreme, KCUS

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je isporučena dodatna medicinska oprema za potrebe borbe protiv širenja koronavirusa, nabavljena na osnovu odluka Vlade Kantona Sarajevo, a putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Radi se o 20.000 PCR testova i podloga u vrijednosti od 550.000 KM, koji su nabavljeni sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Primopredaji su prisustvovale pomoćnice ministra zdravstva KS Enisa Salihefendić i Alma Kadić, te kao predstavnici KCUS-a direktorica dijagnostičkih disciplina Sandra Vegar-Zubović, glavna sestra organizacione jedinice klinička mikrobiologija Amela Babović i prim.dr. Suzana Arapčić.

"Javno-zdravstvene ustanove KS su iskazale šestomjesečne potrebe za medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa. Vlada KS je usvojila plan nabavki i današnja isporuka dio je navedenih aktivnosti. Ukupna vrijednost isporučene opreme, koja uključuje respiratore i drugu medicinsku opremu, iznosi 1.250.000 KM", rekla je Alma Kadić, pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, prije nekoliko dana KCUS-u i Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš uručeno je sedam respiratora marke Mindray, dok je u skladište Kantonalne uprave civilne zaštite KS dopremljeno 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 FFP2 maski i 140.000 hirurških kapa koje će biti distribuirane zdravstvenim ustanovama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije