KCU Sarajevo i SKB Mostar potvrdili devet novih slučajeva virusa COVID-19 u FBiH

Fena
KCU Sarajevo i SKB Mostar potvrdili devet novih slučajeva virusa COVID-19 u FBiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / UKCS

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđeno da su još četiri osobe pozitivne na koronavirus. U isto vrijeme je Sveučilišna klinička bolnica Mostar potvrdila pet "pozitivnih" testova na opaki virus.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na covid-19 testirano je 50 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to četiri iz Čitluka i jedan iz Konjica.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđeno da su još tri osobe s područja Unsko-sanskog kantona (USK) pozitivne na koronavirus. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše. Četvrta zaražena osoba je iz Gornjeg Vakufa (SBK).

"Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri za koja smo upravo dobili potvrdu da su pozitivni na koronavirus. Stanje svih pacijenata je trenutno stabilno, uključujući i dvoje na intenzivnoj njezi u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti", izjavio je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Na području tog kantona do danas registrirano je sedam klastera, uz večeras potvrđena tri pozitivna testa, koja se također moraju ispitati.

"Vršimo nadzor i ispitivanje svih kontakata. Pratimo i 19 pacijenata, koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla. Oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor i u kućnu samoizolaciju. Svi će biti testirani, iako nijedan od tih pacijenata nije razvio simptome bolesti", kazala je doktorica Zarina Mulabdić iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

U Unsko-sanskom kantonu dosada je 13 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Trenutno je 11 oboljelih osoba, uz dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika, koji su povezani s oboljenjem COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije