Isporučeno prvih 2.500 testova na koronavirus koje je finansirala EU

Radiosarajevo.ba
Isporučeno prvih 2.500 testova na koronavirus koje je finansirala EU

Ukupno 2.500 testova na koronavirus, koje je finansirala Evropska unija, a čiju nabavku je osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), isporučeno je danas kantonalnim bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Ovo je prva u nizu isporuka koje će biti realizovane u okviru paketa finansijske pomoći EU za hitne medicinske potrebe u BiH. Ukupno 7 miliona eura konkretne EU pomoći omogućit će nabavku 80 respiratora, 7500 setova za testiranje i 15000 lične zaštitne opreme za medicinsko osoblje", rekao je ambasador EU u BiH Johann Sattler.

Do kraja sedmice se očekuje isporuka još 5.000 testova. U okviru zajedničkog odgovora na pandemiju koronavirusa, EU i UNDP-a su 26. marta potpisali finansijski paket za hitnu pomoć BiH u vrijednosti 2 miliona eura, čime je još jednom potvrđeno snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na trenutnu krizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije