Katolička crkva u BiH traži povrat imovine od države

8
AA
Katolička crkva u BiH traži povrat imovine od države
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kardinal Vinko Puljić

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine nakon 81. redovnog zasjedanja pozvali su mjerodavne vlasti na povrat imovine svima kojima je ona oduzeta u vremenu nakon Drugog svjetskog rata, a posebno one imovine koja je bespravno otuđena mnogima u BiH.

Biskupi, nakon što su upoznati sa započetim projektom Europskog centra banjolučke biskupije u bivšem trapističkom samostanu Marija Zvijezda, pozivaju predstavnike vlasti na donošenje zakona kojima će se ispravljati brojne nepravde i neće se stvarati nove koje bi mogle biti uzrok budućih nesporazuma i mogućih sukoba, imajući na umu da je samo mir utemeljen na pravdi dugotrajan i na dobro svih građana ove zemlje.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je da ako želimo stvoriti zdravo pravno društvo mora se ono što je bivši sustav napravio nepravdu ispraviti.

"Ovdje se ne radi samo o crkvenoj imovini. Jasno je da mi tražimo da se ispravi nepravda za crkvenu imovinu, međutim toliko tih ljudi ima koji su ostali bez svoje imovine i njihovi potomci imaju pravo na tu imovinu otuđenu. Nažalost, zakon o restituciji odnosno o povratu imovine je bio pripravljen, a onda iz ne znam kojih razloka visoki predstavnik je sklonio na stranu, to je stavljeno u ladicu i do dana današnjeg nema", kazao je Puljić.

Istakao je da je u to vrijeme nerealno prikazano koliko je štetno za državu ako bude morala vratiti imovinu, a nakon provjere svega sedam posto od te imovine jeste zapravo crkvena imovina, bilo da se radi o Katoličkoj ili Pravoslavnoj crkvi ili Islamskoj zajednici.

"Ima puno prljavih radnji kada je u pitanju povrat imovine. Međutim, moramo priznati, država koristi našu imovinu toliko godina i kada nešto tražimo sto pitanja postavlja, a zapravo radi se o nadoknadi štete", kazao je Puljić i dodao da ne žele državu oštetiti, ali da država mora biti pravedna pa priznati da je tu imovinu koristila toliko godina i sada, ne samo da ne želi vratiti nego ni priznati oštećenje koje su imali.

On je naglasio da je povrat imovine vjerskih zajednica samo političko pitanje.

"Jesu li voljni i dobrovoljni, nažalost, nema dobre volje ispravljati nepravdu", istakao je Puljić.

Franjo Komarica, biskup banjalučki, govorio je o bespravno otuđenoj imovini samostana Marija Zvijezda zbog čega se već tri godine vodi upravni postupak. Pojasnio je da je ta imovina uknjižena gruntovno na crkvi, a katastarski na drugim mjestima.

"Zahtijevamo se da se isprave greške jer su napravljene", rekao je Komarica.

Odgovarajući na pitanja novinara o političkoj situaciji i ponašanju domaćih i regionalnih političara, Puljić je rekao: "Ono što je najružnije, umjesto da sjednu i razgovaraju, šalju otrovne strijele preko medija. Narod se umorio od tih njihovih prepucavanja."

"Razumljivo je da ova zemlja može opstati ukoliko se bude poštovala jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i njezinih manjina", naglasio je Puljić.

Članovi Biskupske konferencije upoznati su sa aktivnostima Caritasa BiH tokom 2020. godine, kao i s činjenicom da je sve manje zanimanje inostranih partnera i donatora za finansiranje karitativnog djelovanja u BiH.

"Tokom plodne diskusije bilo je riječi o konkretnim poteškoćama s kojima se u svim radu susreću dijecezanski Caritasi i Caritas BiH čije djelovanje na socijalnom planu često nije dovoljno vrjednovano niti dana potrebna potpora sa strane brojnih institucija vlasti. Članovi biskupske konferencije dali su i potrebne smjernice za što bolju koordinaciju djelovanja spomenutih Caritasa, kao i za čuvanje dostojanstva ovih institucija koje imaju posebno važnost za biskupijske zajednice i društvo uopće u BiH. I ovom prigodom su zahvalili svim karitativnim djelatnicima koji savjesno obavljaju povjerenu im zadaću, a posebno volonterima i svima koji daju potporu karitativnom djelovanju u ovoj zemlji u kojoj mnogi još uvijek trpe posljedice nedavnog rata i brojnih nepravdi", istaknuto je nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije