Katolici danas obilježavaju Cvjetnicu

2
Radiosarajevo.ba
Katolici danas obilježavaju Cvjetnicu
Foto: Pexels / Cvjetnica

Danas je prvi dan Velike sedmica - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. 

Cvjetnica je uvod u Veliku sedmicu.

Katolička crkva spominje Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koje su uslijedile nakon toga.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

U vrijeme kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Ulazak Isusa Hrista u Jeruzalem naziva se i carskim  "Evo Car tvoj ide tebi krotak".

U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velike sedmice, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj muke iz Evanđelja.

S Cvjetnicom počinju dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski praznik. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Kako dobiti intenzivnu žutu boju jaja: Treba vam samo jedan začin

Kako dobiti intenzivnu žutu boju jaja: Treba vam samo jedan začin

Velika sedmica završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog - Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrnuo iz mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

U narodu je Cvijetnica poznata kao praznik koji se obilježava upotrebom raznovrsnih biljaka specifičnih za proljeće, kao što su ljubičice, bršljan, vrbica i slično. Prema običaju, vjernici nose bilje u crkvu na blagosiljanje kako bi se pridala dvostuka moć, zaštitna i plodonosna.

Bilju, blagoslovljenomu na Cvjetnicu u crkvi, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja). Blagoslovljene su se grančice stavljale na polja, u štale i hambare, zaticale za svete slike u kući, odnosile na groblje ili su se, sasušene, palile kada se približavalo nevrijeme. Također se umivalo u vodi u koju se stavljalo cvijeće ili mlado žito, s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

Prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka, koja se prenosi na ljude preuzelo je kršćanstvo tumačenjem proljetne obnove kao obnove čovjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije