Kasumovićev ultimatum: Imenujte mandatara Vlade ZDK ili se mi povlačimo

Radiosarajevo.ba
Kasumovićev ultimatum: Imenujte mandatara Vlade ZDK ili se mi povlačimo

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je danas da bi Nezavisni blok, čiji je on potpredsjednik i izabrani delegat za Parlament BiH, mogao napustiti koaliciju sedam stranka u Zeničko-dobojskom kantonu koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP).

„Reći ću vam da danas u četiri ima sastanak ovih stranaka koalicije. Ja, apsolutno nisam zadovoljan tim razgovorima“, izjavio je Kasumović, navodeći da nije zadovoljan načinom na koji SDP, koji ima jednog zastupnika u Skupštini ZDK više od Nezavisnog bloka, vodi pregovore oko formiranja Vlade ZDK.

Dodao je da će danas iznjeti ultimatum.

„Ako se do petka ne imenuju mandatara buduće Vlade ZDK, Nezavisni blok se povlači“, naglasio je Kasumović.

On je ocijenio kako SDP pokazuje „nespremnost, odsustvo hrabrosti i odlučnosti, odnosno svega onoga što su govorili u kampanji“.

„Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo“, poručuje Kasumović te najavljuje da neće sklapati koaliciju ni s jednom opcijom.

Potvrdio je medijske napise da je razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da nikakav dogovor Nezavisni blok i SDA nisu postigli.

Na pitanje da li će Nezavisni blok, ako napusti koaliciju s SDP-om, podržati Vladu ZDK koju će predložiti SDA ili SDP, Kasumović je kazao da neće te da će ostati izvan svega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije