Kasumović: Do polovine septembra osnivamo novu partiju u BIH

E. H.
Kasumović: Do polovine septembra osnivamo novu partiju u BIH
Do polovine septembra ove godine Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti novu političku partiju sačinjenu od brojnih nezavisnih pojedinaca i organizacija, kao alternativu trenutnim političkim tokovima u našoj državi.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i jedan od začetnika ideje o osnivanju nove stranke, ovih dana intenzivirani su pregovori među pojedincima i organizacijama zainteresiranim za osnivanje ove političke opcije, tzv. pokreta nezavisnih.

"Još uvijek se iznalazi optimalno rješenje, još ništa nije završeno. Najkasnije do polovine septembra desit će se osnivačka skupština jer, budući da je ovo država tri naroda, razgovaramo s legitimnim predstavnicima sva tri naroda. Neće prije toga biti osnivačka skupština dok se sve ne utanači, jer građani ove države su izvarani i mi želimo da im ponudimo nešto novo. Još se definišu stvari", ističe Kasumović.

Osim nezavisnih gradonačelnika i načelnika, među kojima se svakako ističu Fuad Kasumović, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te Amra Babić, načelnica Općine Visoko, ova partija dobila je pojačanja u vidu Senada Šepića, Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića. Njih trojica napustila su Stranku demokratske akcije, prvenstveno u Parlamentu BiH, gdje su osnovali Nezavisni klub zastupnika, a uskoro se pridružili i ideji osnivanja nove stranke. No, tu je i mnogo drugih istaknutih članova bh. društva.

"Ima desetine imena, ali mi moramo novo nešto ponuditi. Ta grupa ljudi mora dati nešto novo građanima, a zasada recimo ima profesora iz Mostara, Banje Luke, Bijeljine, ali razgovara se još s brojnim ljudima. U budućnosti trebamo razgovarati i s lijevim opcijama vjerovatno. Jednostavno razgovara se sa svim pojedincima i partijama, da bi to napravili onako kako treba, jer svi do sada su izvarali građane, a naša namjera nije to. Pokušavamo to nekako uobličiti da bude jasno, precizno i da građani znaju šta im mi to tačno nudimo", dodaje gradonačelnik Zenice.

Konačno, nova politička opcija ima jedan jasan cilj, a to je učešće njihovih kandidata na Općim izborima 2018. godine te će, kako ističu, oni biti jedna novost na političkoj sceni BiH.

"O izborima 2018. se razmišlja, to i jeste cilj ovog pokreta, da građanima ponudimo novi koncept, jer je očigledno da vladajuće tri partije nemaju više nikakvih ideja, osim ideja svađe, konfrontacije i prepirke. Da ponudimo građanima jednu stabilnost ka tom europskom putu, da nema svađa, svjesni situacija kakva je u državi i međunarodnim krugovima", zaključuje Kasumović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije