Četvorka napustila SDA: Podnijeli zahtjev za formiranje novog kluba u Parlamentu

E. H.
Četvorka napustila SDA: Podnijeli zahtjev za formiranje novog kluba u Parlamentu
Nakon što je Senad Šepić izbačen iz SDA, njemu su se danas zvanično, istupivši iz Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, pridružili Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović.

Ova četiri parlamentarna zastupnika, koji su često nazivani "odbjegla četvorka SDA", danas su i zvanično podnijeli zahtjev za formiranje novog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj novi klub će se, navode zastupnici, zvati Nezavisni blok, a cijeli proces trebao bi biti ozvaničen vrlo skoro.

Oštro kritizirajući trenutnu politiku SDA, jedan od ova četiri zastupnika u PSBiH Sadik Ahmetović, kazao je kako će u novom klubu provoditi jedinstvene ideje kakve je imao i do sada.

"Mi smo SDA koju je vodio Alija Izetbegović, veliki vizionar, državnik i Sulejman Tihić. Sadašnja SDA je otišla s puta prave bosanske politike i pretvorila se u privatnu politiku nekoliko pojedinaca. Nikada ranije dva predsjednika nisu kažnjavala izabrane poslanike radi stava i mišljenja, a to sadašnji predsjednik radi i potpuno uništava demokratski kapacitet stranke", kazao je Ahmetović za Radiosarajevo.ba.

Dodaje i kako će se i dalje boriti za Srebrenicu, te kako smatra da je ta borba i borba za povratnike njegova obaveza.

"Dva puta sam osnivao stranku u Srebrenici, devedesete godine i drugi put povratkom Bošnjaka u Srebrenicu. Na toj ideji ću i dalje ostati, danas SDA vodi grupa ljudi koji bi, da živimo u komunizmu, proganjali Aliju Izetbegovića zbog ideje koju je pretvorio u stvarnost 1990. godine. Nažalost, oni danas savjetuju predsjednika Izetbegovića i stvaraju stanje haosa u stranci zaradi svojih ličnih i porodičnih interesa", zaključio je Ahmetović.

Podsjećamo, ranije ove sedmice najavljeno je osnivanje novog kluba zastupnika u Predstavničkom domu, a tada je za Radiosarajevo.ba Senad Šepić kazao kako će okosnicu novog kluba činiti "odbjegla četvorka". Ipak, oni očekuju kako će im se u ovom klubu pridružiti svi zastupnici koji žele raditi u interesu svih građana BiH.

Inače, ovaj raskol između zastupnika i političke partije nastupio je nakon što su članovi "odbjegle četvorke" odlučili da ne prihvate usvajanje zakona o akcizama, što je ustvari kruna višemjesečnih problema između ove dvije strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije