Kasim Trnka: Ustavni sud BiH je odgovorio na destrukciju!

0
F. V.
Kasim Trnka: Ustavni sud BiH je odgovorio na destrukciju!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kasim Trnka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo odredbe deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prijenosom nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, potvrdio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

"Još jedna pobjeda države BiH", napisao je Zvizdić na Twitteru.

Ugledni profesor ustavnog prava, prof. dr. Kasim Trnka kaže za portal Radiosarajevo.ba kako je Ustavni sud nastavio dosta uspješnu praksu uz kojem nastoji da bude konsekventan u svojim odlukama.

"A to znači da poštuje institucije BiH, Ustav RBiH i da na taj način olakšava čitavu situaciju u vezi sa ovom destrukcijom koja nam se dešava", rekao je Trnka za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, institucije moraju „postaviti stvari na svoje mjesto“.

„Vidjeti šta je čija nadležnost. Da svako izvuče pouku iz ovoga, da se proces nastavi na taj način što će ovlašteni predlagači preduzeti mjere i u drugim slučajevima da se riješi ova situacija“, zaključio je Trnka u izjavi za naš portal.

Podsjetimo, riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom listu Bosne i Hercegovine".

Cijelu odluku pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije