Kasim Trnka o odluci CIK-a: Ulazimo u duboku krizu!

Radiosarajevo.ba
 Kasim Trnka o odluci CIK-a: Ulazimo u duboku krizu!
Arhiv / Kasim Trnka

Prof. dr. Kasim Trnka, predavač ustavnog prava na sarajevskom Pravnom fakultetu kazao je za Radiosarajevo.ba, u prvoj reakciji na današnju odluku Centralne izborne komisije (CIK) o načinu popune Doma naroda FBiH, da će biti jako puno nezadovoljnih političkih subjekata.

Piše: Faruk Vele

Raspodjela mandata iz kantonalnih skupština u FBiH vršit će se po popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine.

Pročitajte šta podrazumijeva odluka CIK-a BiH: Kompromis za novu vlast

CIK odlučio: Prošao prijedlog Branka Petrića, poznata raspodjela mandata

SDA: Oduka CIK-a neustavna, pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH


Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasali su za kontrovezni prijedlog Branka Petrića.

„Napravili su jednu kombinaciju. Vjerovatno da naprave kompromis. Uzeli su korištenje popisa stanovništva iz 2013., ali i odlučili da će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda. Što se tiče zadnjeg, HDZ-ov korpus će biti nezadovoljan, a što se tiče korištenja popisa iz 2013., bit će nezadoovljna većina drugih stranaka. Po mom mišljenju, principijelno, važno je da se odluka naslanja i na popis iz 1991. godine, jer je to ustavna obaveza. Ali i da se, koliko je moguće, omogući povratak izbjeglica i rekonstrukcija vlasti u skladu sa situacijom iz 1991. godine. Iako je to, naravno,  teško, ali koliko god ima mogućnosti, toliko to treba koristiti“, rekao je Trnka.

Na pitanje da li će ova odluka voditi rješenju ili novim komplikacijama, Trnka je istakao:

„Na ovaj način se produbljava kriza! Veliki broj političkih subjeakata će se sigurno žaliti. Treba vidjeti je li se radi o pojedinačnom ili opštem aktu. Ako je pojedinačni, odlučivat će Sud BiH. Ako je to opšti akt, ići će u Ustavni sud BiH. Dok se ta procedura provede, bojim se da će se prekoračiti 1. mart (rok za formiranje vlasti),  a to je najopasnija situacija“, kazao je Trnka za Radiosarajevo.ba, naglašavajući da je riječ o kontinuitetu krize u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije