Zrak u BiH i dalje nezdrav

Radiosarajevo.ba
Zrak u BiH i dalje nezdrav
Arhiva / Sarajevo

Zagađenost zraka u pojedinim gradovima BiH jutros je nešto manja u odnosu na jučer, ali je i dalje nezdrav i može imati negativan utjecaj na zdravlje građana.

Među najzagađenijim gradovima jutros u 7 sati bili su Tuzla, gdje je izmjeren indeks kvaliteta zraka 196, zatim Ilijaš sa 186, Lukavac 184, Zenica 181, Sarajevo 174 i Goražde 161, podaci su sa internet-stranice „Zrak.ekoakcija“.

Indeks kvaliteta zraka izmjeren u navedenim gradovima označen je kao nezdrav, a kada taj indeks prelazi 150, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali - navodi se na ovom sajtu.

Indeks kvaliteta zraka u Jajcu jutros je iznosio 106, što je okarakterizirano kao nezdrav za osjetljive grupe, a umjereno zagađeni bili su Kakanj i Banovići.

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije