U Sarajevu smanjeno zagađenje zraka, ali kvalitet i dalje nije zadovoljavajući

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu smanjeno zagađenje zraka, ali kvalitet i dalje nije zadovoljavajući

Iako je došlo do pada koncentracija zagađujućih materija u Sarajevu, kvalitet zraka i dalje nije zadovoljavajući, jer su dnevne koncentracije lebdećih čestica na stanicama Otoka i Ilidža i dalje iznad graničnih vrijednosti.

Na mjernim mjestima u Zenici je također došlo do pada vrijednosti zagađujućih materija, no one su i dalje visoke, osobito koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica.

Kvalitet zraka u Tuzli tokom vikenda nije doživio značajne promjene tokom vikenda. Vrlo su visoke koncentracije lebdećih čestica i sumpordioksida, a i koncentracije ugljičnog monoksida u centru grada su iznad dnevnih graničnih vrijednosti. Kvalitet zraka u ovom gradu je već duži period opasno narušen i građanima se preporučuje da izbjegavaju napore na otvorenom, a posebno osjetljive grupe stanovništva trebaju da izbjegavaju duži boravak na otvorenom. Upotreba maski je preporučljiva.

U toku današnjeg dana očekuje se nastavak južnog strujanja vjetra što će imati povoljan efekat na kvalitet zraka osobito u južnijim dijelovima zemlje.

Ovaj efekat na sjeveru Bosne će biti slabiji, ali se očekuje da će i u Tuzli  i Lukavcu doći do pada koncentracija zagađujućih materija u određenoj mjeri.

Zrak u Jajcu je tokom jučerašnjeg dana bio čist, dok su na mjernoj stanici u Goraždu zabilježene visoke koncentracije lebdećih čestica, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije