Kasarna Rajlovac: Promovirana 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira Oružanih snaga BiH

0
FENA
Kasarna Rajlovac: Promovirana 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira Oružanih snaga BiH
Foto: FENA / Promovirane 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira Oružanih snaga BiH

U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) 'Rajlovac' u Sarajevu danas je promovirana 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira OS, čime je ujedno ozvaničen i njihov prijem u aktivnu profesionalnu vojnu službu (PVS).

Nakon uspješno završene osnovne oficirske i podoficirske obuke, zakletvu je na prigodnoj svečanosti položilo 66 kandidata (49 mladića i 17 djevojaka) u sklopu 10 klase oficira, koji su u PVS primljeni u činu potporučnika, te 76 kandidata (68 mladića i osam djevojaka) u sklopu 12 klase podoficira, koji su PVS-u pristupili u činu vodnika.

U prisustvu dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, predstavnika NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i vojnodiplomatskog kora, te rodbine i prijatelja mladih lidera OSBiH, sudionike ceremonije je pozdravio i čestitke u povodu promocije uputio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, pocrtavajući značaj zanavljanja i podmlađivanja oficirskog i podoficirskog kadra OSBiH.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Današnja dodjela diploma je kruna jednog mukotrpnog rada i zalaganja, ali i imperativ da budućim obavezama pristupate krajnje profesionalno, odgovorno i savjesno", kazao je general Mašović, istaknuvši kako je omogućavanje mladima da pristupe OS i u funkciji suzbijanja trenda odliva mladih kadrova iz BiH.

Podsjetio je, istovremeno, kako je obuka mladih oficira i podoficira OSBiH po sadržaju i metodu u potpunosti usaglašena s visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-saveza, te usmjerena na podizanje stepena interoperabilnosti koji je prioritetan za nastavak integracijskih procesa BiH.

Draženka Panić, prva i jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Hrabro pratite svoje snove"

Draženka Panić, prva i jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Hrabro pratite svoje snove"

Sudionicima svečanosti obratio se i zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, podsjećajući na dva glavna pravca razvoja OSBiH - vlastitu tranziciju, odnosno održavanje postojećih i usavršavanje i unapređenje sposobnosti i kapaciteta.

"Jedan od mnoštva izazova s kojima se OS susreću jeste zanavljanje svog sustava… Vlastiti sustav selekcije i obuke se pokazao efikasnim načinom brzog zanavljanja ključnog kadra", kazao je Galić, naglašavajući značaj usavršavanja ljudskih potencijala, stvorenih u vlastitoj državi, vlastitim resursima.

Dodao je kako je na taj način data mogućnost najboljim i najspremnijim vojnicima da napreduju u vlastitom profesionalnom razvoju, te da budu najbolji promotori vojnog poziva.    

Pripadnike 10. klase oficira i 12. klase podoficira OSBiH, kao i ostale sudionike ceremonije, pozdravio je i komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Šaban Kadrić, navodeći kako je ova svečanost pokazatelj uspješno izvršene misije tog centra, te podsjećajući na dosadašnje aktivnosti na planu obuke i edukacije u sklopu OSBiH.

Istovremeno je ukazao na značaj misije koju preuzimaju kandidati spomenutih klasa, odnosno oficiri i podoficiri OSBiH.

"Od danas vi postajete vođe u OS, s velikim iskorakom u vašoj vojnoj karijeri, preuzimate odgovornost i usvojene standarde kao i stečena znanja koja su garant za vaš budući rad", kazao je pukovnik Kadrić, upućujući im čestitke kao jednim od najboljih klasa.

Ceremonija u povodu prijema 10 klase oficira i 12. klase podoficira u profesionalnu vojnu službu OSBiH bila je i prilika da se obilježi završetak obuke, te pristupi potpisivanju prvih ugovora o profesionalnoj vojnoj službi, kao i za uručenje činova i certifikata.

Najuspješnijim polaznicima spomenutih klasa OSBiH proglašeni su - potporučnik Dževad Orman i vodnik Radovan Mičić, kojima su tom prilikom uručene pohvale i upućene čestitke.

Svečanost u kasarni Rajlovac počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, čemu je prethodilo svečano postrojavanje i smotra pripadnika 10. klase oficira i 12. klase

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije