Draženka Panić, prva i jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Hrabro pratite svoje snove"

2
Radiosarajevo.ba
Draženka Panić, prva i jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Hrabro pratite svoje snove"
Foto: Hercegovina.info / Draženka Panić

Sa nepunih 21 godinu, Draženka Panić je hrabro napustila svoje rodno Kneževo u Bosni i Hercegovini kako bi se suočila s izazovima Vojno-zrakoplovne akademije u Grčkoj. Danas, ona nije samo jedina žena pilot u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, već i inspiracija mladima širom regije.

Izboriti se za svoje mjesto na akademiji gdje dominiraju kolege, suočiti se s nepoznatim jezikom i istovremeno biti najbolji polaznik među stranim državljanima nisu bili lak zadaci za Draženku. Unatoč jezičkim preprekama, njen entuzijazam za zrakoplovstvom i podrška kolega omogućili su joj uspjeh.

"Najizazovnija prepreka, tokom školovanja, bio je upravo jezik s kojim sam se tada prvi put susrela i koji je bio izuzetno težak. Ipak, upoznala sam dosta divnih ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu i vjerujem da ćemo ostati doživotni prijatelji", ističe Draženka.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Dok je teoretski dio obuke prošla s odličnim rezultatima, pilotiranje je bio drugi izazov. Danas, s više od 48 sati naleta na avionu "Diamond Katana" i 11 sati naleta na helikopteru, Draženka ruši predrasude o ženama u vojnim profesijama.

"Dok sam imala prvi 'solo let', prije ulaska u avion je postojala mala trema, ali kada sam izašla na pistu za polijetanje i u momentu polijetanja, sva trema je nestala. Jednostavno moraš biti fokusiran na trenutak i uraditi sve ispravno, onako kako si naučio sa instruktorom", opisuje Draženka.

Svjetska, a naša: Bosanka Ida Fazlić napravila ogromno otkriće na slici Mona Lisa!

Svjetska, a naša: Bosanka Ida Fazlić napravila ogromno otkriće na slici Mona Lisa!

Draženka Panić nije samo vojna pilotkinja; njeni interesi obuhvataju slikanje, karate, air-soft i vožnju motora. Za nju, vuk je zaštitni znak simbolizirajući hrabrost, vjernost i snalažljivost.

Draženka Panić
FOTO: Facebook: Draženka Panić

Njen savjet za mlađe generacije, posebno za žene, je inspirativan:

"Vjerujte u svoje sposobnosti, hrabro pratite svoje snove i usudite se na izazove. Nikada ne prestanite učiti i izgradite svoje znanje. Budite inspiracija drugima, jer svaka jedinstvena priča doprinosi napretku društva, a prvenstveno osobnom napretku."

Draženka Panić, svojom pričom, pokazuje kako hrabrost, stručnost i posvećenost otvaraju vrata uspjeha, bilo gdje u svijetu, piše Hercegovinainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije