Veliki bosanskohercegovački talenat: Feđa Zahirović svoju glumačku karijeru gradi u Irskoj

0
Radiosarajevo.ba
Veliki bosanskohercegovački talenat: Feđa Zahirović svoju glumačku karijeru gradi u Irskoj
Foto: Feđa Zahirović / Zahirović gradi karijeru u Irskoj

Feđa Zahirović je bosanskohercegovački talent koji se glumom bavi još od ranog djetinstva ali i profesionalno već deset godina. Završio je studij filmske glume na "Bow Street Academy – National Screen Acting School of Ireland", gdje je imao priliku učiti od izvanrednih profesionalaca kao što je Gerry Grennell koji aktivno radi u Hollywood-u, kao i ostalih Oscar i Golden Globe nominovanih režisera i scenarista.

Želju za glumom objašnjava time da mu je baka, Viktorija Stefanović, bila glumica u Narodnom pozorištu Tuzla i da je zahvaljujući njoj još u ranom djetinstvu imao dodira sa ovim pozivom, ali i da mu je bijeg od stvarnosti tokom odrastanja u poslijeratnom društvu bila ljubav prema gledanju filmova.

Uzori su mu bili likovi iz Batman, X – Men, Star Wars, The Lord Of The Rings, animirane serije poput Batman: The Animated Series, Samourai Jack, The Powerpuff Girls, Dexter’s Laboratory. Glumci poput Jack Nicholson, Jim Carrey, Al Pachino, De Niro, Joaquin Phoenix

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Sve te kreacije su na mene ostavile toliko snažan utisak da su u velikoj mjeri oblikovale moju ličnost i nije mi bilo teško čuti svoj poziv i cijelim bićem osjetiti šta je to čime se želim baviti u životu", kazao je Zahirović, koji danas živi i radi u Dablinu u Irskoj.

O izazovima oko odlaska u Irsku, pojasnio je da mu nije bilo nimalo lako ostaviti sve iza sebe i početi život i karijeru "ponovo" na drugom jeziku na suprotnom kraju Europe. Ali s obzirom na strukturu, sistem i razvijenost filmske industrije u Irskoj i prije odlaska iz Bosne i Hercegovine, dodao je da su mu ponudili posao u američko/njemačko/irskom filmu Amazon Studija, što mu je olakšalo prilagođavanje na životne i radne navike.

Prvi put se oglasila majka nove mlade djevojke Lazara Ristovskog

Prvi put se oglasila majka nove mlade djevojke Lazara Ristovskog

"Ljudi ovdje vole svoju zemlju i kinematografiju tako da se u zraku osjeti jedna atmosfera entuzijazma, optimizma i podrške gdje svako navija za uspjeh drugog“, istakao je Feđa, dodavši da u BiH i nije baš takva atmosfera.

Prema njegovim riječima, Dablin je Evropski centar velikih tehnoloških kompanija, kulturološki je raznovrstan, napredan, digitalizovan. Sva papirologija je elektronska tako da nema čekanja na šalterima. Iako i Irska ima svojih problema, kao i sve druge zemlje, on ističe da se realtivno brzo navikao

Jedna od glavnih uloga i snimanje filma na Sardiniji

Raditi kastinge skoro svaki dan je izazovno, naveo je, a za projekte koji su mu u fokusu pojasnio je da je glumio u nekoliko kratkih filmova koji su trenutno u postprodukciji, kao i RTÉ/BBC doku seriji koja je trenutno u post produkciji te igrao u predstavi u Smock Alley Theatre 1662 u saradnji sa "Gaeity School of Acting".

Trenutno snima dugometražni film komediju Love Lane United u kojem igra sporednu ulogu. Uz to se priprema za američko/italijanski film akciju – avanturu koja će se snimati na Sardiniji gdje igra jednu od glavnih uloga.

Poznati glumac iznenada umro u 46. godini, iza sebe ostavio suprugu i troje djece

Poznati glumac iznenada umro u 46. godini, iza sebe ostavio suprugu i troje djece

"Uzbuđen sam i inspirisan sa oba procesa jer imam priliku raditi nešto sa čim se nisam do sada susretao", kazao je Feđa, dodavši da je i muzika dio njegove svakodnevnice. Svakodnevno svira gitaru i klavir te da priprema nešto i na ovom polju.

Za mlade generacije podcrtava da kada je put umjetnika u pitanju to je jako subjektivno i da sve zavisi od individue. Nema jednog puta koji bi svi trebali pratiti.

Poručuje mladima da rade kurseve, radionice i masterklase koji vode relevantni profesionalci i institucije, pojasnivši da su iz škole koju je završio izašli neki od najistaknutijih glumaca današnjice, a da kurs ne traje duže od godinu. "Ovdje ti od prvog dana, bez puno teorije i priče stave kameru pred lice i sve je svedeno na praktičan rad", istaknuo je Feđa.

Pored toga, mladima govori da je jako bitno razvijati svoj brend i raditi na širenju mreže kontakata jer se tako kreiraju nove prilike. Također, kao najvažnije izdvaja održavanje autentičnosti čuvajući svoju istinu i njegovanje kontakta sa samim sobom.

Zahirović gradi karijeru u Irskoj

"Ko sam ja? Šta ja želim? Upravo je ono što nas čini posebnim, zanimljivim i inspirisanim. Stella Adler je svojim studentima govorila kako ih ne može naučiti glumi, ali ih može naučiti kako da budu ljudi. Jedna od prvih knjiga koju im je dala da čitaju jeste Prorok od Kahlil Gibrana, a i ja bih je preporučio svakome", kazao je ovaj bosanskohercegovački talenat sa adresom u Irskoj.

Dovođenje stranih produkcija

Upoređujući bosanskohercegovačku glumačku scenu sa Irskom, kazao je da se glumci generalno ne osvrću toliko na greške i nesavršenosti tako da se ne boje probati, griješiti i imati samopouzdanje.

"Nema podsmijavanja i manje je nepotizma", kazao je Zahirović, istaknuvši da nije fer porediti, jer je cijela industrija u Irskoj razvijenija i bogatija od bh. industrije, a od strane irske vlade prepoznat je potencijal filma i napravljeni su veliki iskoraci čak i izmjene određenih zakona o taksi kako bi se lakše dovele strane produkcije koje investiraju silni novac i značajno utiču na rast ekonomije cijele države! To je rezultiralo rekordnim brojem produkcija iz Amerike, Kanade i Europe u posljednje dvije godine.

Zahirović gradi karijeru u Irskoj

Kada bi imao priliku u BiH da promijeni stanje, navodi da bi prvo radio na zdravijem "mindsetu" i mentalitetu rasta, ohrabrivanju mladih da izraze svoj stav i mišljenje, ali i promijenio sistem obrazovanja, plana i programa na akademijama i školama sa čak i više fokusa na praktičan rad i dosta više bi pažnje posvetio glumi na filmu.

Njegova poruka mladim glumcima, ali i mlađim generacijama općenito: "Albert Camus kaže da je smisao u pobuni. Bunite se, riskirajte, budite drski, vjerujte u sebe i "all in" na sebe. Sve što zamislite je moguće ako uskladite želju i osjećaje. Imajte vjeru, sanjajte, vizualizirajte svoje želje i ambicije, artikulišite ih, napišite na papir i sva će vam se vrata svijeta otvoriti. Riskirajte! Bježite iz zone komfora – to je smrt za umjetnika". Uz to savjetuje da uče jezike, koriste internet i društvene mreže u svrhu rasta i edukacije te da neprestano rade na sebi i svojoj istini, prenosi balkandiskurs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije