Karić zatražila reakciju ministra Konakovića: Nedopustivo ponašanje državljanina Izraela Kabirija

34
Radiosarajevo.ba
Karić zatražila reakciju ministra Konakovića: Nedopustivo ponašanje državljanina Izraela Kabirija
Foto: Anadolija / Benjamina Karić

Gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Benjamina Karić, uputila je jučer pismo i "molbu za posredovanje" ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, a nakon serije provokacija od strane izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija, predsjednika M. T. Abraham Group, grupacije koja upravlja mostarskim "Aluminijem" i potpredsjednika mostarskog Zrinjskog, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nakon prijave Karić u cijeli slučaj je uključena i Federalna uprava policije (FUP), a gradonačelnica Sarajeva je dobila i policijsku zaštitu.

Napadi sve brutalniji

Kao što ste imali priliku vidjeti u medijima, piše Karić, već duži vremenski period sam žrtva svakodnevnog uznemiravanja od strane predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora "Aluminija" d.d. Mostar, Amira Grossa Kabirija.

Eurosong uvodi novo-staro pravilo za glasanje: Kako će to utjecati na naše komšije?

Eurosong uvodi novo-staro pravilo za glasanje: Kako će to utjecati na naše komšije?

"Nakon što su napadi postali sve brutalniji, a sve zbog moje javne osude ubijanja nedužnih civila u Palestini i Izraelu, bila sam prinueđena podnijeti prijavu Federalnoj upravi policije protiv navedenog. Nakon mog reagovanja, Kabiri nije prestao, naprotiv, nastavio je i dalje, tako da je na adresu mog kabineta, naslovljen na mene lično, stigao paket poslat direktno od imenovanog, a sve u cilju daljnih pritisaka i zastrašivanja", navela je Karić.

Amir Gross Kabiri poslao paket Benjamini Karić, sarajevska policija na mjestu događaja!

Amir Gross Kabiri poslao paket Benjamini Karić, sarajevska policija na mjestu događaja!

Uporedo sa sve izraženijim prijetnjama pristizala je i podrška naših zvaničnika, i to: premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića, federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića i Saše Magazinovića, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, načelnika Travnika prof. dr. Kenana Dautovića, načelnika Općine Stari Grad-Sarajevo Irfana Čengića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Jasmina Ademovića, Udruženja generala BiH, Udruženja "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa",  predstavnica ženskih udruženja i sigurnih kuća, Tonija Vukadina, Muamera Mekića i Seida Škaljića, gradskih vijećnika, kao i mnogih drugih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u našoj državi.

"Posebno mi znači podrška koju su mi među prvima pružili predstavnici Jevrejske zajednice BiH", navela je Karić.

'Narušena je sigurnost moje porodice'

Pored podrške izabranih zvaničnika i predstavnika različitih nivoa vlasti, kao i mnogih organizacija i udruženja, evidentna je, navela je, i ogromna podrška javnosti, a posebno građana Grada Sarajeva, "koji jednako kao i ja osuđuju svaku nevinu žrtvu".

Benjamina Karić dobija pojačane mjere nadzora sarajevske policije

Benjamina Karić dobija pojačane mjere nadzora sarajevske policije

"Uzimaući u obzir naprijed navedeno, molim Vas da shodno nadležnostima ministra vanjskih poslova BiH, o svemu obavijestite ambasadoricu Izraela za BiH, gđu. Galit Peleg, a posebno u pogledu nedopustivog ponašanja stranog državljanina Izraela u BiH, Amira Grossa Kabirija, zbog čijeg djelovanja i aktivnosti je narušena moja lična sigurnost, kao i sigurnost moje porodice, te nam je radi zaštite istih, osigurana policijska zaštita. Uvjerena sam da će te zbog ozbiljnosti situacije iskoristiti svoje ovlasti, te da ćete na osnovu toga adekvatno reagirati u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima", zaključuje Karić u pismu upućenom ministru Konakoviću.  

Pismo gradonačelnice Karić
FOTO: Radiosarajevo.ba: Pismo gradonačelnice Karić

Šta je pisala izraelska ambasadorica

Podsjetimo, mediji su jučer objavili su da je izraelska ambasadorica za BiH, Galit Peleg, uputila 'prijeteće poruke' ministru vanajskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću i predsjedniku Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću nakon skandala s policijskom prijavom Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, protiv izraelskog biznismena Amira Grossa Kaibirija.

Peleg je u pismu Vladi FBiH navela da izraelska Ambasada 'pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava'.

Iz Ambasade su, također, uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH „da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom'. Dodala je da je 'gospodin Kabiri građanin Države Izrael' i da 'njegova država stoji iza njega'. Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Države Izrael, prenio je BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije