Karić poručila Ćosiću: Neće biti uklonjene spomen ploče žrtvama Sarajeva

34
Radiosarajevo.ba
Karić poručila Ćosiću: Neće biti uklonjene spomen ploče žrtvama Sarajeva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić

"Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča", poručila je nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću.

"Srpski narod u Bosni i Hercegovini je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ske Bosne i Hercegovine ali osporavanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustivo.

Pozivam Gradonačelnika Istočnog Sarajeva da radimo na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80% od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni", poručila je Karić. 

Podsjećamo, reakcija je uslijedila nakon što je Ćosić uputio zahtjev Gradu Sarajevu i Općini Stari Grad za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski 

Ćosić je naveo da se ovim tablama podstiče mržnja prema Srbima, a podnio je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

"Prema pravilima suda koja se odnose na podnošenje zahtjeva za ocjenu usklađenosti sa Ustavom BiH, ovaj zahtjev može podnijeti ili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na nečiju inicijativu, ili se podnosi kao vid apelacije na rješenje nekog od sudova ili odluku organa institucija vlasti u BiH", kazao je Ćosić.

Kako kaže Ćosić, njegov pravni tim je zahtjev koji se tiče Ustavnog suda u potpunosti kompletirao i pripremio, međutim, odlučili su da prvo upute zahtjev Gradu Sarajevu i Starom Gradu da uklone sporne table sa Vijećnice, iz Ferhadije i ostalih lokacija, kao i da izmijene nazive ulica koji, kako ističe, vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije