Ćosić traži da se sa Vijećnice i Ferhadije uklone spomen ploče žrtvama agresije

28
Radiosarajevo.ba
Ćosić traži da se sa Vijećnice i Ferhadije uklone spomen ploče žrtvama agresije
Facebook / Ljubiša Ćosić

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas zahtjev Gradu Sarajevu i općini Stari Grad za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski.

Ćosić je naveo da se ovim tablama podstiče mržnja prema Srbima, a podnio je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

"Prema pravilima suda koja se odnose na podnošenje zahtjeva za ocjenu usklađenosti sa Ustavom BiH, ovaj zahtjev može podnijeti ili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na nečiju inicijativu, ili se podnosi kao vid apelacije na rješenje nekog od sudova ili odluku organa institucija vlasti u BiH", kazao je Ćosić.

Kako kaže Ćosić, njegov pravni tim je zahtjev koji se tiče Ustavnog suda u potpunosti kompletirao i pripremio, međutim, odlučili su da prvo upute zahtjev Gradu Sarajevu i Starom Gradu da uklone sporne table sa Vijećnice, iz Ferhadije i ostalih lokacija, kao i da izmijene nazive ulica koji, kako ističe, "vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije