Sjećanje na reintegraciju Grbavice: Prepoznajete li djevojčicu sa slike?

5
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na reintegraciju Grbavice: Prepoznajete li djevojčicu sa slike?
Foto: Facebook/Benjamina Karić / Benjamina Karić ispred zgrade Loris 1996. godine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prisjetila se dana kada je izvršena reintegracija sarajevskog naselja Grbavica

To se dogodilo na današnji dan prije 26 godina. Stanovnici su se nakon četiri godine rata vratili u svoje naselje, a Grbavica je izgledala neprepoznatljivo.

U to vrijeme nastala je i fotografija koju je objavila gradonačelnica Karić. Na slici se vidi petogodišnja gradonačelnica Sarajeva na biciklu ispred uništene zgrade Loris, koja je bila prva linija u odbrani grada.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nije bila uništena samo zgrada Loris, već i brojne druge u ovom naselju, kao i popratni sadržaji kao što su putne infrastrukture, a o automobilima da i ne govorimo.

"Na današnji dan, 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja- Grbavice, koja je pod okupacijom agresora bila pune četiri godine.

Sa porodicom sam reintegraciju dočekala u zgradi Loris koja je bila prva linija. Djelić moje dječije radosti zabilježio je komšija i poznati fotograf, Toše Mitaševski.

Neka nikada više rat ne skine osmijeh sa lica niti jednom djetetu na svijetu!", napisala je Karić ovom prilikom preko Facebooka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije