Karić: "Gradskim muzejima" će biti pripojena spomen soba ubijenoj djeci Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba
Karić: "Gradskim muzejima" će biti pripojena spomen soba ubijenoj djeci Sarajeva
Foto: Facebook / "Gradskim muzejima" pripojena memorijalna "Spomenar soba"

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, oglasila se na svom Facebook profilu gdje je navela kako će JU "Gradski muzeji" biti pripojena i spomen soba koja u čast ubijene djece tokom opsade glavnog grada.

"Grad Sarajevo - City Of Sarajevo će Javnoj ustanovi "Gradski muzeji" pripojiti memorijalnu "Spomenar sobu" koja je bolan i težak podsjetnik prekinute sarajevske mladosti.

Na taj način će lični predmeti djece koje su donirali roditelji okupljeni oko "Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.", biti sačuvani kao dio postavke", navela je Karić.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete. 

Ideja memorijalne sobe potekla je od roditelja ubijene djece. Nakon dobijenog prostora, građevinski radovi na izgradnji spomen - sobe su počeli početkom 2020. godine. Prostor se nalazi se u blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u centru grada, što zapravo čini jednu cjelinu.

Uređena je kao dječija soba ispunjena predmetima, igračkama i drugim eksponatima koje su donirali roditelji ubijene djece. Na jednom od zidova planirane su fotografije i imena ubijenih najmlađih Sarajlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije