! / Karić: "Gradskim muzejima" će biti pripojena spomen soba ubijenoj djeci Sarajeva

25. 01. 2022. u 13:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, oglasila se na svom Facebook profilu gdje je navela kako će JU "Gradski muzeji" biti pripojena i spomen soba koja u čast ubijene djece tokom opsade glavnog grada.

"Grad Sarajevo - City Of Sarajevo će Javnoj ustanovi "Gradski muzeji" pripojiti memorijalnu "Spomenar sobu" koja je bolan i težak podsjetnik prekinute sarajevske mladosti.

Na taj način će lični predmeti djece koje su donirali roditelji okupljeni oko "Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.", biti sačuvani kao dio postavke", navela je Karić.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete. 

Ideja memorijalne sobe potekla je od roditelja ubijene djece. Nakon dobijenog prostora, građevinski radovi na izgradnji spomen - sobe su počeli početkom 2020. godine. Prostor se nalazi se u blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u centru grada, što zapravo čini jednu cjelinu.

Uređena je kao dječija soba ispunjena predmetima, igračkama i drugim eksponatima koje su donirali roditelji ubijene djece. Na jednom od zidova planirane su fotografije i imena ubijenih najmlađih Sarajlija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)