Pomoć u gradnji Bijele sobe: Čuvati uspomenu na više od 1.600 ubijene djece Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Pomoć u gradnji Bijele sobe: Čuvati uspomenu na više od 1.600 ubijene djece Sarajeva
Foto: Press služba KS / Fikret Grabovica i Hajrudin Grabovica

Sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne "Bijele sobe", posvećene sjećanju na djece ubijenu tokom opsade Sarajeva, potpisan je danas.

Sporazum su potpisali Hajrudin Grabovica, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, i Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Radi se o važnoj muzejskoj postavci za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Posebno značenje "Bijela soba" imat će za roditelje ubijene djece u periodu agresije i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

"Za nas ovo mnogo znači, kao i za sve one koji su bili svjedoci razaranja i ubijanja Sarajeva. Posebnu važnost 'Bijela soba' će imati za buduća vremena jer će ovo spomen-obilježje imati poseban istorijski i edukativni značaj. Na ovaj način ćemo čuvati od zaborava uspomenu na više od 1.600 djece koja su ubijena u period opsade našeg grada”, istakao je Grabovica.

Namjena ove spomen-sobe jeste da učenici, ali i svi drugi zainteresirani, dobiju saznanja šta se to dešavalo ovdje u periodu agresije, na koji način su sarajevska djeca, potpuno nevina, ubijana na ulicama našeg grada, u igri, u dvorištima svojih kuća, u školskim učionicama.

Kako su naglasili iz Udruženja, u svrhu čuvanja uspomene i širenja istine, namjera je u "Bijeloj sobi" zaposliti educiran i kvalifikovan kadar koji će na primjeren i utemeljen način znati prenijeti djeci, ali i svim posjetiteljima, ovaj dio tragične istorije našeg glavnog grada.

Spomen-obilježje "Bijela soba" bit će smješteno u ulici Džidžikovac broj 3, gdje će i Udruženje roditelja ubijene djece dobiti svoje službene prostorije.

Inače, prostor za Bijelu sobu ustupila je i adaptirala Općina Centar, a u finansiranje daljnje granje i opremanje ključeni su i Grad Sarajevo i Općina Novi Grad.

Ministarstvo za boračka pitanja KS će ovaj projekt podržati sa 15.000 KM.

"Ova spomen-soba govori o razmjerama i surovost agresije na Sarajevo, o čemu svjedoči, nažalost, preko 1.600 ubijenih naših najmlađih sugrađana. Ovo je još jedan bitan pokazatelj kako i koliko su u opsadi Sarajeva ubijani civili, a među njima i djeca.

To dokazuje da je agresor granatiranjem i snajperskim djelovanjem svjesno uništavao i ubijao nevojne, civilne ciljeve. Uz svjedočenje o razmjerama agresije, ovo potvrđuje i namjere agresora da ovdje uništi jednu civilizaciju”, poručio je ministar Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije