Kardinal Puljić: Od sukoba ne treba strahovati

0
S.G.
Kardinal Puljić: Od sukoba ne treba strahovati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vinko Puljić

U intervjuu za Hrvatski katolički radio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dotakao se brojnih tema među kojima je i politička kriza u BiH, ali je i najavio svoj skori odlazak u penziju.

U razgovoru za ovaj radio kardinal je odbacio mogućnost bilo kakvih sukoba u BiH naglasivši da rat ne želi niti jedna normalna osoba.

"Treba se u toj stvarnosti boriti da istina pobijedi, da pravednost pobijedi, da sačuvamo čovjekovo dostojanstvo, da sačuvamo slobodu savjesti. Mi ne možemo čekati, moramo raditi, upravo djelovati. Kako je današnje vrijeme podvrgnuto javnom mnijenju, u tom javnom mnijenju moramo prikazati i stavove koji su važni, koji traju. Zato smatram da unatoč tome, kakvo god bilo vrijeme, moramo sačuvati pouzdanje u Boga. Nije slučajno narod rekao: Mogu ljudi kako hoće, ali neće dokle hoće. Božija će doći kad-tad. Zato je prevažno sačuvati to pouzdanje u Boga. Koliko god je ljudska jaka, moćna, ali je nemoćna pred Božijom", izjavio je.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Naglasio je kako misli da rat nikada nije došao od nekih posebnih interesa nego od zaslijepljenosti duha.

"Samo lud čovjek može željeti rat. Pametan nijedan ne može. Pogotovo kad je u pitanju majka - nijedna majka se neće oduševiti da njen sin ide ginuti. Za čije babe zdravlje? Važno je dati javnosti do znanja da svi oni koji zveckaju oružjem, koji tobože kukaju za čovječanstvom, toliko troše na oružje. To je zapravo jedna diskrepancija stavova. Zato je potrebno u ljudima stvarati hrabri duh zauzimanja za čovjeka, za njegova prava, za njegovo dostojanstvo. Šta će nama država ako naroda nestane?! Tobože se bore za nekakvu državu, a gaze narod. To je jedna tako đavolska politika, koja takvo nešto radi", jasno poručuje.

U intervjuu je podsjetio kako se uskoro povlači iz crkvene službe nakon dugog niza godina.

"Predat ću to mlađem i snažnijem da on vodi. Ja ću se polako povući. Moje je vrijeme isteklo, ja sam narod volio i voljet ću ga i dalje, a neka sada mlađi preuzme vodstvo i neka se oni bore, a ja ću im biti potpora. Kako? Nikad neću zaboraviti jednu zgodu kada je Informbiro pozatvarao ljude. Jednog mladića, skroz nevinog, u zatvoru mlate da prizna, a on ne zna šta da prizna. I dolazi ga u zatvor posjetiti mati, a on onako sav skljokan od batina i poniženja, kad ju ugleda, počne plakati. Ona kaže: 'Sine, glavu gore, majka zna da si ti nevin!' Drugim riječima: Narode, glavu gore! Ne dajte se satrti ni od svjetske sile, ni od domaće sile - budite ljudi!", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije