Poruke / Kardinal Vinko Puljić čestitao Hanuku

30. 11. 2021. u 13:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom blagdana Hanuke kojeg Jevreji proslavljaju od 28. novembra do 6. decembra, vrhbosanski nadbiskup mitropolita i predsjednik BK-a BiH kardinal Vinko Puljić uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH  Jakobu Finciju te svim Jevrejima

Poruku kardinala prenosimo u cijelosti:

"Ovih dana vi Jevreji slavite Hanuku, te će svaki dan, kroz osam dana, biti upaljena jedna svijeća - simbol vjere i svjetla u životu. Zato Vama osobno kao i cijeloj Jevrejskoj zajednici upućujem najiskrenije čestitke riječima: "Hanuka na radost!"

Dok Vam upućujem čestitku da vam Hanuka bude sretna ujedno želim da naše zajedničko paljenje svijeća, kod nas katolika adventske svijeće, a kod Vas prigodom blagdana Hanuka, probudi izraze naše postojane nade da gradimo budućnost s Bogom", navodi se u čestitci kardinala Puljića. 

Podsjećamo, Mario Banožić, ministar odbrane Hrvatske boravi u službenoj posjeti Sarajevu, a jutros je iskoristio priliku da mimo protokola bude i na misi kod kardinala Puljića.

Sifet Podžić primio ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem u službeni je posjet danas primio ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa saradnicima.

Sastanku su nazočili i pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, zapovjednik Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH general-bojnik Marko Stojčić, šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, a u hrvatskom izaslanstvu bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, s vojnim izaslanikom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, direktorica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Dunja Bujan-Šujster te ostali predstavnici ministarstava obrane dvaju zemalja.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo izvrsnom saradnjom ministarstava obrane i oružanih snaga obje zemlje. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost za potporu Republike Hrvatske u školovanju vojnih kadrova te pomoći u gašenjima požara tijekom ove ljetne sezone.

Sifet Podžić i , Mario Banožić - undefined

Foto: MO BIH: Sifet Podžić i Mario Banožić

Ministar Banožić je potvrdio stav Vlade RH da podržava suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i razgovore o izmjenama izbornog zakona, te izrazio zabrinutost zbog zastoja u radu institucija vlasti BiH.

„Hrvatska svesrdno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu, i na raspolaganju smo podijeliti svoje znanje i iskustvo kako bismo pomogli BiH da postane punopravna članica Europske unije i NATO-saveza,“ rekao je ministar Banožić. „Kao prijateljske susjedne zemlje suočavamo se sa istim prijetnjama i svaka suradnja na polju odgovora na te prijetnje na obostranu je korist“.

„Zahvalni smo Hrvatskoj što u relevantnim međunarodnim forumima podržava pristupanje BiH euroatlantskim integracijam,“ rekao je ministar Podžić.

„Spremni smo raditi na daljem unaprijeđenju bilaterlanih odnosa i suradnje, u interesu obiju država, svih naroda i građana, ali i kao zalog za regionalnu sigurnost i stabilnost“.

Na kraju sastanka, hrvatski je ministar obrane svojim domaćinima čestitao predstojeći Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te se uputio u posjet Središtu za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) na Butmiru, gdje je održao izlaganje na temu uloge Republike Hrvatske u NATO-u i EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)