Karadžić: Sahranjuju sve ono što nam je potrebno u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Karadžić: Sahranjuju sve ono što nam je potrebno u zatvoru
Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, održana je statusna konferencija prije početka žalbenog postupka Radovanu Karadžiću.

Tokom statusne konferencije bivši predsjednik RS-a iznio je svoje zahtjeve, u prvom redu za boljim računarom jer često radi s velikim dokumentima koji imaju po 3.000 stranica.

"Trebalo bi nam omogućiti pristup internetu pod uslovom da mi ne možemo da uploadujemo ništa, ali da možemo da obavljamo download. Lišenjem slobode ne prestaju naše potrebe. Ne prestaje naša egzistencija, osobnost, kulturne i naučne potrebe."

Požalio se i na slab izbor TV kanala.

"Imali smo cijelih sedam godina dvije televizije iz BiH, jednu muslimansku i jednu srpsku. Sada to nemamo. Nadamo se da će i to biti riješeno, ali izgleda da treba da glasamo pa ako Hrvati ne budu glasali za srpsku televiziju onda je nećemo dobiti", rekao je Karadžić.

Na 40 godina zatvora osuđeni ratni lider bosanskih Srba ima još primjedbi.

"Kada vidim uslove u kojima se nalaze neki pritvorenici koji služe u Estoniji ili drugim zemljama, a mi više nemamo ni frižider u prostoriji. Moj načelni pristup jeste da bi sudovi umjesto zatvora trebali odlučito o tome šta se uskraćuje čovjeku. Sloboda je dragocjena, ali izvan slobode postoje ljudske potrebe. Sud i UN mogu promijeniti taj trend u kojem se sahranjuje sve ono što je potrebno ljudima", rekao je, između ostalog, Karadžić na statusnoj konferenciji.

Radovan Karadžić je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije