Kao da ju je Dodik pisao: Djeca u Federaciji već 15 godina uče da je BiH 'državna zajednica'

8
Radiosarajevo.ba
Kao da ju je Dodik pisao: Djeca u Federaciji već 15 godina uče da je BiH 'državna zajednica'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Knjiga Društvo 5

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Faruk Kapidžić iznio je podatak da djeca petog razreda osnovnih škola u Federaciji uče da je 'BiH državna zajednica' te pozvao premijera KS Nihada Uka da podnese ostavku.

Međutim, učenici 5. razreda osnovnih škola u FBiH već 15 godina uče netačne i neustavne klasifikacije o državi Bosni i Hercegovini. Udžbenik Društvo 5 odobren je 2008. godine. 

Izdavač je "Bosanska knjiga", a na stranici izdavačke kuće u opisu udžbenika "Društvo" navedeno je da je odobrenje dalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Autorica knjige je Enisa Kulašin.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

Sporno je to što u navedenoj knjizi na 10. stranici pod naslovom "Državnost BiH" da je BiH "državna zajednica". Ovaj termin, koji je neustavan, koristi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegove pristalice.

"BiH je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih naroda sa demokratskim državnim uređenjem", piše u udžbeniku.

Na stranici 56. pod naslovom "Republika Srpska" piše da je Banja Luka "glavni grad Republike Srpske" što je netačno. Banja Luka je samo administrativni centar entiteta, dok je Sarajevo glavni grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije