Skandal u školskom udžbeniku. Kapidžić: Djecu nam uče da je BiH državna zajednica

13
Al. Č.
Skandal u školskom udžbeniku. Kapidžić: Djecu nam uče da je BiH državna zajednica
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS, Faruk Kapidžić

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su zastupnicima predstavljeni izvještaji kantonalnih preduzeća i javnih ustanova za 2019., 2020. i 2021. godinu.

Za riječ se javio zastupnik Faruk Kapidžić (SDA) koji je rekao da mu je drago da su se zastupnici skupili nakon dva mjeseca nerada.

"I evo sada raspravljamo o izvještajima iz 2019. godine, a nadležni ne mogu odgovoriti na pitanja jer nisu više tu. I ako se ne usvoji izvještaj, novi direktor se ne može smijenti. O radu današnjih direktora pričat ćemo 2027. godine. Direktori se biraju politički, a ne javnim izborom. Sada bi trebali raditi o radu preduzeća iz 2022. godine i ako nešto nije u skladu odmah se reaguje", rekao je Kapidžić.

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Nadovezao se Kapidžić i na Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

"Moje pitanje se odnosi na knjigu za peti razred osnovne škole. Knjiga je "Društvo". Knjigu potpisuje Enisa Kulašin. Urednica je Snježana Musa, recenzent je Jasmina Mehmedgović i Zolta Osmanagić, Marinko Javonović. Urađena je 2021. godine i koristila se u nastavi 2021./2022. i 2022./2023. godina. 

Faruk Kapidžić
Foto: Printscreen: Faruk Kapidžić

Na 10. stranici knjige pod naslovom "Državnost BiH", piše 'Bosna i Hercegovina je samostalna nezavisna suverena državna zajednica'. To uče djecu u Kantonu Sarajevo. Na stranici 56. pod naslovom "Republika Srpska", piše da je glavni grad entiteta RS Banja Luka. To uče našu djecu u petom osnovne, našu djecu, ovo niko dvije godine nije dohvatio.

Pitam premijera UK-a kada će podnijeti ostavku, ovo je udar na državu", rekao je Kapidžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije