Sanitarna inspekcija počela kontrolisati škole u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sanitarna inspekcija počela kontrolisati škole u Kantonu Sarajevo
Foto: KUIP KS / Počela kontrola

Sanitarni inspektori počeli su kontrolisati poštivanje općih i posebnih higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Cilj je zaštita zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica.

"Kako je organizacija i realizacija nastavnog procesa u školskoj 2020/2021. godini prilagođena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, težište inspekcijskih nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama usmjereno je na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Istovremeno, inspektori su najavili intenzivne kontrole nad primjenom donesenih naredbi, preporuka i mjera nadležni tijela Federacije i Kantona kod svih ostalih privrednih subjekata.

Inače, od marta do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su 8.525 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozemtičkih/frizerskih salona, pekara...

"U tom periodu izdato je 200 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 339.945 KM, a broj donsenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 782", saopćeno je.

U ovom periodu doneseno je 3.365 rješenja o zabrani kretanja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Za njih 3.105 vrijeme izolacije od 14 dana je isteklo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije