Kameni spavač: Obilježen Dan nezavisnosti i odata počast poginulim borcima u Zenici

AA
Kameni spavač: Obilježen Dan nezavisnosti i odata počast poginulim borcima u Zenici
Foto: AA / Obilježen Dan nezavisnosti u Zenici

U organizaciji temeljnih boračkih organizacija Grada Zenica polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim, danas je u Zenici obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Brojne delegacije političkih partija, udruženja i organizacija sa područja Zenice položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač u Zenici.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Papirna, gdje se nalazi spomen-obilježje borcima NOR-a, nakon čega je program nastavljen na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici, gdje se uz prigodna obraćanja i polaganje cvijeća odala počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u periodu 1992-1995.

Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Zenica rekla je kako je prije 27 godina pokazana odlučnost i hrabrost da se stvori nezavisna Bosna i Hercegovina.

"BiH obilježava 27. godišnjicu od referenduma za nezavisnost, kada se većina Bosanaca i Hercegovaca opredijelila za suverenu i nezavisnu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Nezavisnost je plaćena hiljadama života patriota koji su ustali u odbranu od brutalne agresije koja je uslijedila nakon referenduma. Na ovaj dan posebno poštovanje odajemo najvećim sinovima koji su dali svoje živote, ovih 925 poginulih pripadnika Armije BiH i mnogo žrtava rata, snaga volje i hrabrost iskazana na referendumu još jednom dokazana je herojska odlučnost i borba da se sačuva zemlja.

Žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas na trajno sjećanje i jačanje naše domovine kroz odgovornost i istrajnost u izvršavanju historijskih zadataka i obaveza. Sve manje građana i predstavnika vlasti je na ovakvim obilježavanjima, a mi živi pripadnici nećemo nikada zaboraviti odbrambeni rat 92-95. godine. Jako nam je žao da se stalno ignoriše prošlost, jer vidimo da nam ni budućnost nije bolja", rekla je Husejnagić.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice rekao je kako nacionalne podjele neće nikome donijeti dobro u BiH.

"I nakon 27 godina, još se nismo izborili za ono za šta govorimo da se većina građana se opredijelila, za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Neko je i zato kriv. Suluda je ideja pojedinih lidera koji govore da svi Bošnjaci moraju biti skupa pod jednom palicom, svi Srbi pod jednom palicom skupa, svi Hrvati pod jednom palicom skupa, jer moramo znati, a kunemo se u to da je BiH država tri naroda i ostalih, i svaki nacionalizam jača drugi i treći nacionalizam. Parola 'svi Bošnjaci skupa' kaže da i svi Srbi trebaju biti skupa, i svi Hrvati skupa, a tada igramo na kartu rušenja BiH. Što se tiče vlasti, oni koji su pobijedili neka preuzmu odgovornost i pokažu šta i kako. Ovi borci i šehidi koji su dali život za ovu državu se nisu borili za ovo, nego za poštenje i pravdu", rekao je Kasumović.

Alija Redžić, predsjednik Organizacije dobitnika najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" Grada Zenica rekao je kako se borba da se BiH podijeli nastavlja i danas.

"Prije 27 godina građani BiH, njih 64 posto izašlo je na referendum i oko 97 posto kazalo da BiH želi da ide svojim putem kao i druge republike bivše Jugoslavije. Nažalost, velikosrpska politika 1992. je pobjegla na brda oko Sarajeva i kazala da ne želi da se desi to što se dešavalo ostalim republikama, stoga je Republika Srbija izvršila agresiju na BiH i pokušala podijeliti BiH, a jedan narod totalno uništiti. Hvala Bogu, u tome nisu uspjeli. BiH postoji kao nezavisna država, nije onakva kakvu smo je željeli i nadam se da će postojati još hiljadama godina. Pozivam mlađe naraštaje, rođene pred sami rat, u ratu ili poslije njega, da nastave borbu za BiH, koja je samo prestala oružjem ali nastavlja se borbom da se rastoči, zato, neka se mlade generacije bore za BiH", rekao je Redžić.

Nakon prihodnih obraćanja, polaganjem cvijeća, odavanjem počasti i učenjem Fatihe na obilježju Kameni spavač u Zenici završen je program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije