Momčilo Krajišnik: Problem u BiH je to što Bošnjaci nemaju svoj entitet, a ne Hrvati

Srna
Momčilo Krajišnik: Problem u BiH je to što Bošnjaci nemaju svoj entitet, a ne Hrvati
Foto: EPA / Momčilo Krajišnik u Haagu

Problemi u BiH postoje, ne zbog toga što nema hrvatskog entiteta, već zato što ne postoji bošnjački entitet, smatra prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Krajišnik je podsjetio da se srpska delegacija polovinom februara 1992. godine vratila iz Lisabona, gdje je dogovorena prva verzija Kutiljerovog plana, poznata kao lisabonski princip, kojom je predviđeno da će BiH biti konstituisana u tri nacionalne jedinice.

"Postigli smo načelni sporazum koji je u suštini bio samo nešto neprecizniji nego zvanični Kutiljerov plan iz polovine marta te godine. Međutim, kada se naša delegacija vratila iz Lisabona, vidjeli smo da se na muslimanskoj strani stvara atmosfera da taj dogovor bude poništen", rekao je Krajišnik za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, znalo se da je za 29. februar i 1. mart 1992. godine zakazan referendum o nezavisnosti BiH, te je Skupština srpskog naroda odlučila da usvoji Ustav u kojem je stajalo da "Republika može stupati u zajednice sa državnim tvorevinama drugih konstitutivnih naroda BiH", što je u skladu sa lisabonskim principima.

Govoreći o tome da je u članu tri Ustava stajalo da se "Republika nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije", Krajišnik je rekao da je to bilo mudro rješenje jer su, kako je naglasio, Srbi pokazali da neće iz Jugoslavije dok ne bude riješeno pitanje BiH.

"To je značilo i da ne zatvaramo vrata za to da Republika Srpska danas-sutra može da se udruži sa drugim dvjema nacionalnim zajednicama u BiH, što je bilo u skladu sa lisabonskim principima i Kutiljertovim planom", naveo je Krajišnik.

Momčilo Krajišnik  je za ratne zločine u BiH 2006. osuđen na 27 godina zatvora, a kazna je 2009. smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije