Kakva sudbina očekuje Ljubu i Bekriju Seferovića nakon odluke Vrhovnog suda

A. L.
Kakva sudbina očekuje Ljubu i Bekriju Seferovića nakon odluke Vrhovnog suda
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izricanje presude Ljubi i Bekriji Seferoviću

Ljubo i Bekrija Seferović danas su po treći put oslobođeni da su učestvovali u navodnoj saobraćajnoj nesreći poslije koje je preminuo Dženan Memić, ali pravo suđenje njima dvojici tek treba očekivati.

Ljubo je još 2016. godine 'upao' u slučaj Dženan Memić priznanjem da je bio u kombiju koji je udario Dženana uslijed čega je mladić preminuo.

U to vrijeme pojavio se i snimak rekonstrukcije iz Velike aleje u kojem Ljubo objašnjava tužiocu Seadu Kreštalici kako je došlo do navodnog udesa. Sada, nakon što je tužba tri puta pala, prvo dva na Kantonalnom, a onda jednom na Vrhovnom sudu, možemo reći da ne objašnjava, već ne govori istinu kako je došlo do nesreće.

Zbog, sada je jasno, lažnog svjedočenja, odvođenja istrage u drugom pravcu, odnosno prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan zaista stradao, Ljubo bi, po logici stvari, skupa s ocem Bekrijom, trebao biti procesuiran.

Tim povodom Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ifeta Ferageta, advokata porodice Memić. Od njega smo tražili da objasni šta će se sada dešavati s ocem i sinom Seferović.

"To je sada najvažnije pitanje", započeo je Feraget u razgovoru za Radiosarajevo.ba pa nastavio:

"Ja sam danas, nakon presude Vrhovnog suda, rekao 'Ljubi ne vjerujem ni jednu jedinu riječ'. Ljubo će, dakle, morati odgovarati jer je lažnim svjedočenjem istragu odveo u drugom pravcu.

"Kada ste optuženi za nešto, vi se imate pravo braniti šutnjom ili čak aktivno iznositi svoju odbranu riječima 'ja to nisam uradio', ali on je odlučio da svjesno da lažnu izjavu i odvede istragu u drugom pravcu", kaže Feraget.

Advokat porodice Memić nije želio konkretizirati šta će biti s dvojcem Seferović, ali je indirektno objasnio da bi sada oni mogli biti dio proširene istrage Tužilaštva BiH.

"Neću ništa puno govoriti već samo napomenuti da je Tužilaštvo već nekoliko puta najavilo da će proširiti istragu u slučaju Dženan Memić', kazao je Feraget.

Da li to znači da će se Ljubo i Bekrija uskoro pridružiti Alisi Mutap, Hasanu Dupovcu, Zijadu Mutapu, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću, ranije optuženim u slučaju prikrivanja dokaza o smrti Dženana Memića, ostaje nam da vidimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije