Kakva je situacija sa gorivom u BiH i kako svaki dan provjeriti cijenu?

0
L.S.
Kakva je situacija sa gorivom u BiH i kako svaki dan provjeriti cijenu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nestvarne scene u Sarajevu

Gorivo je više puta poskupjelo ove godine u BiH, a jedan od razloga novog poskupljenja je i trenutna situacija u Ukrajini.

U Sarajevu i drugim gradovima BiH su se sinoć stvorile velike gužve ispred nekoliko benzinskih pumpi. Naravno, cijena litre benzina nije prešla prag od 3 KM. A kako smo saznali, neće još sigurno.

Kakva je trenutna situacija sa gorivom, kao i kako građani mogu provjeriti stanje, pitali smo Federalno ministarstvo trgovine.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

U skladu sa Zakonom o kontroli cijena doneseno je Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), radi evidentiranja i praćenja.

"Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Kantonu Sarajevo na dan 03.03.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,64 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,65 KM/litru.

Raspon cijena naftnih derivata u Kantonu Sarajevo 3. marta je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,51 do 2,76 KM/litru,
(izuzev jedne benzinske pumpe koja ima cijenu u iznosu od 2,31 KM/litru);
- DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,51 do 2,76 KM/litru (izuzev jedne benzinske
pumpe koja ima cijenu u iznosu od 2,41 KM/litru).

U Federaciji Bosne i Hercegovine prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,60 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,61 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 3. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,41 do 2,81KM/litru;
- DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,51 do 2,81KM/litru.

Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 03. aprila 2021. godine.

"Napominjemo da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje", pojasnili su iz Federalnog ministarstva trgovine za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije