Drugi pišu / Kako u Hrvatskoj vide borbu građana BiH sa koronom

17. 01. 2021. u 20:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 631

Novinari Slobodne Dalmacije bili su posjeti Mostaru gdje su zabilježili jedan trenutak iz kafića, u kojem su razgovarali sa studentima iz ovog grada.

Kako u Hrvatskoj vide borbu građana BiH s koronavirusom

Kako piše Slobodna Dalmacija razgovarli su s Josipom Tolo i njenim kolegicama - Marijom Mijan, Lucijom Čobrnić i Veronikom Pehar, brucošicama novinarstva na mostarskom Sveučilištu.

Josipa je iz Posušja, Maria iz Mostara, Lucia je Makarka, a Veronika iz Čitluka.

"Ništa se ne čudite, sidimo u kafiću kraj njihova faksa i vezemo pomalo - ni sebi ne virujemo - o životu s koronon u srcu Ercegovine. Jedino mi masku nosimo među gostima, a pokazat će se da je tako i širon grada", piše Slobodna Dalmacija.

Sve radi! Kafići, restorani, klubovi, trgovački centri... birajte...

Pišu kako su u javnim ustanovama, većim centrima, bankama, poštama i slično, još i pazi na mjere, ali općenito govoreći - živi se slobodnije nego u Hrvatskoj.

Korona je spremila cili svit u žep, reka bi čovik da ni disat u svaka doba ne smiš, ali Bosna i Ercegovina devera po svome. Malo testiraju, cjepivo in nije ni na putu, kafići i klubovi puni, zdravstvo u komi, kantoni i entiteti ko rogovi u vrići, političari posvađani, al virus uzmiče.

Sve krivulje in padaju, umire se manje, po bolnicama se leži manje, infetanih je manje, udio pozitivnih u testiranima manji, a da niko živ pojma nema zašto.

To je zemlja čudesna i magična, poharana, al žilava, lipšu ćete teško nać.

U parama gola i bosa, a duhon berićetna: niko kraj nje gladan duha osta nije...", smatraju novinari koji su došli posjetiti Grad na Neretvi.

Kažu im Mostarci, ajde, bona, koja korona?! Pa nas vataju u đir: Kako to, vi k nama možete, ali nama ne date k vama, a isto ste fasovali gore nego mi?!

Provod srijedom i vikendom

Mlade život nosi, pričaju im djevojke da je provod srijedom i vikendon:

- Gori sve! Kafići i klubovi!

- Zar nije policijski sat od 23 do jutra?!

- Jašta je, ali zabava počne u sedam sati, do fajronta se izbijemo i opet imamo kad odmorit, pa smo sutra ko novi!

- Ko nekad matineja. A kažnjava li policija ako se omakne koja ura proloma više?

- U početku su češće dolazili, već u 22.59, upale rotaciju pred klubom, muzika ne staje, oni naplate kaznu, al gazdi to nije problem - tumače nan studentice mostarske običaje.

Pitamo kako ide s testovima, plaćaju li se, misle li se čipirat kad stigne vakcina.

- Testiraju džaba samo ako imaš simptome, ali sporo ide. Ja se bojim igala, a i čini mi se da nije baš toliko strašna ta bolest, za mene je ko jača gripa - misli Maria.

- Pošto su privatni testovi?

- Koji vam trebaju, pozitivni il negativni?! Ha-ha-ha... Meni se čini da je 150 maraka - kaže Josipa.

Ostatak teksta čitajte na ovom linku


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)