Kako su carinici uzimali mito i propuštali robu u BiH

Radiosarajevo.ba
Kako su carinici uzimali mito i propuštali robu u BiH
Foto: Ilustracija / Granica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri carinika, uposlena na graničnom prelazu Šamac, zbog korupcije.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

„Četiri optužene osobe, uposlene kao carinski djelatnici UIO na graničnom prijelazu Šamac, počinile su krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičlnih djela i primanje dara ili drugog oblika koristi”, stoji u saopćenju.

Optužnica je podignuta protiv Obrada Radovanovića (1976.), rođenog u Slavonskom Brodu, Zahida Delića (1955.) iz Odžaka, Virsana Zolotića (1965.( iz Odžaka, te Mate Delića (1969.) iz Oštre Luke.

Terete se da su se u februaru ove godine, koristeći svojstva službenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje BiH, organizirali u grupu koja je djelovala s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

„Optuženi se terete da su u svojstvu carinskih djelatnika, od kontroliranih osoba zahtjevali i primali darove u vidu novca, kako bi u okviru svojih ovlasti propustili izvršiti poslove carinskog nadzora nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da su njih četvorica 11. februara, prilikom ulaska teretnog motornog vozila marke Mercedes na carinsko područje BiH, zahtijevali i primili mito kako bi dopustili ulazak teretnog vozila, koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate, na teritoriju BiH, bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe.

Carinik i šef smjene optuženi za primanje mita: Propuštali kamione bez carine

„Optuženi se terete da su kao pripadnici skupine ljudi organizirane s ciljem učinjenja kaznenih djela propisanih zakonom BiH počinili krivična djela, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kaznena djela- udruživanje radi činjenja kaznenih djela i primanje dara i drugih oblika koristi“, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije