Kako prepoznati lažni novac

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati lažni novac
/ Foto: CBBH
Na području BiH već godinama se pojavljuje sve više falsificiranih novčanica.

Najčešće se fasificiraju novčanice od 20 i 50 KM, a mjesta na kojima se najčešće upotrebljavaju falsificirane novčanice su pijace, maloprodajni objekti i sl.

 

Kako prepoznati lažni novac?

 

Osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

 

Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit.

 

Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

 

Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

 

Također, krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

 

Ukoliko dođete u posjed krivotvorenog novca odmah to prijavite policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije