Kako je moguće da još uvijek nemamo nijedan slučaj sezonske gripe, a korona hara?

1
Radiosarajevo.ba
Kako je moguće da još uvijek nemamo nijedan slučaj sezonske gripe, a korona hara?
Ilustracija: PP / Ilustracija

Prema svemu sudeći sezonska gripa će ove godine ostati u drugom planu. Naime, u jeku pandemije koronavirusa u Kantonu Sarajevo nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze sezonskom gripom.

Proglašena epidemija

U našoj zemlji je prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, godišnje se registruje oko 50.000 novih slučajeva gripe. Stručnjaci procjenjuju da svake godine preko 600 miliona ljudi u svijetu oboli od gripe.

Iako većina preboluje gripu bez većih poteškoća, u nešto preko 5 miliona slučajeva gripa dovodi do teške upale pluća ili aktivacije postojećih hroničnih oboljenja, a u više od 650 hiljada slučajeva do smrti.

U BiH, prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, godišnje se registruje oko 50.000 novih slučajeva gripe.

Međutim, ove godine je nešto drugačija situacija. Naime, doktorica Aida Pitić je potvrdila da ove godine, u Zavodu za javno zdravstvo KS, nema prijavljenih slučajeva gripe.

Početak sezone

Ukoliko se osvrnemo na prethodnu godinu, možemo kazati da gripa u zemljama regije tokom 2019. godine nije dotisgla fazu pandemije, ali je u mnogim gradovima proglašena epidemija. Od početka sezone u našoj zemlji umrle su 72 osobe.

Kako su tada pojasnili doktori radilo se većinom o osobama srednje i starije životne dobi s teškim višestrukim komorbiditetima. Na području Federacije BiH u 2019. godini smrtni slučajevi su zabilježeni u Kantonu Sarajevo (četiri), Tuzlanskom kantonu (osam), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (dva) i preminula je jedna osoba iz TK.

Broj preminulih od gripe u FBIH u o sezoni 2018/2019 se ne razlikuje se od višegodišnjeg prosjeka dok je u RS-u drastično porastao.

U Republici Srpskoj je zabilježeno 58 umrlih u sezoni 2018/2019. godina, a posljednji slučaj zabilježen je u bolnici Istočno Sarajevo.

Tada je BiH bila u regionu zemlja sa najvećim brojem umrlih od sezonske gripe.

Međutim, slična situacija je i u drugim zemljama Evrope. Naime, prema posljednim podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe.

S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta gripe Svjetske zdravstvene organizacije još je bijela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, ona ostaje u bijelom, a takva je trenutačna situacija u svim europskim zemljama.

Ugledni imunolog Jasenko Karamehić pojaxsnio je zbog čega je trenutno ovakva situacija.

"Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo glava stopa gripe bude tokom januara i februara. Međutim, zasigurno ima i do toga da su građani obzirniji nego prethodnih godina. Dakle, jačaju svoj imunitet raznim suplementima te se više čuvaju. Naravno tu si mjere, fizička distanca, maska, nema skupova i sve to utiče da se izbjegne i sezonski virus", kazao je Karamehić, a prenosi Oslobođenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije