Kako je Djed Mraz prihvaćen u Sarajevu 1996. godine?

Radiosarajevo.ba
Kako je Djed Mraz prihvaćen u Sarajevu 1996. godine?
Prvi visoki predstavnik Međunarodne zajednice Carl Bildt 1996. godine u Sarajevu je pozvao zajednice na svim stranama sukoba u Bosni da ne čine Djeda Mraza vjerskim simbolom i pozvao da djeci bude dopušteno da uživaju u svečanom događaju u miru.

Zajedno s Duškom Tomićem, Bildt je naglasio kako Djed Mraz ne bi trebao biti simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i da je znak dobre volje i prijateljstva.

Svoj djeci treba dati da budu zajedno, da se zajedno igraju za budućnost, onako kako to djeca rade. Prošlost ne smije utjecati na njih. Ona ne bi trebala biti opterećena prošlošću. Ona su ta koja mogu izgraditi zajedno novu budućnost. Kod praznika kakav je ovaj, ne važno da li je riječ o katolicima, pravoslavcima ili muslimanima ili drugima, tu nema razlike za djecu”, govorio je 1996. Godine Bildt u Sarajevu.

Na pitanje kako vidi Djeda Mraza, Bildt je spomenuo da uvijek postoje ljudi kojima smetaju tuđi religijski simboli.

Djed Mraz danas nije religijski simbol. On je simbol prijateljstva, on je za djecu simbol prijateljstva. Mislim da je to samo jedan dio tradicije također i ovdje u Bosni, zajedno s drugim tradicijama, to doprinosi bogatstvu ove zemlje”, ocijenio je Bildt.

Duško Tomić je kazao da je Bosna i Hercegovina jadna bez Djeda Mraza.

“Jadna je Bosna i Hercegobina bez Djeda Mraza, kao što je jedna bez Bajrama, bez katoličkog i pravoslavnog Božića. Ovdje neko hoće da budemo svi jadni, pa su nam ukinuli pravo na život, pa su nam ukinuli pravo na vodu, struju, plin, a sada hoće i da ubiju pravo na dječiju radost”, izjavio je 1996. godine Tomić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije