Djed Mraz krenuo da dijeli poklone, pogledajte kada će stići na Balkan

Radiosarajevo.ba
Djed Mraz krenuo da dijeli poklone, pogledajte kada će stići na Balkan
Twitter / NORAD
Zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD), čija je zadaća čuvati nebo iznad SAD-a od neprijateljskih rakleta, prati kretanje Djeda Božićnjaka koji na svom putu neće zaobići ni Balkan. 

NORAD prati Djeda Mraza i njegove sanke te tradicionalno objavljuje pojedinosti o njegovom putovanju od 1955. godine.

Djed Mraz i njegovi sobovi i ove se godine kreću "tačno prema redu vožnje", objavio je NORAD na svom Twitter računu.

Javnost može pristupiti programu Santa Tracker, kako se formalno zove, na internetskim stranicama noradsanta.org ili na Twitteru gdje će se do ponedjeljka stalno ažurirati podaci o kretanju Djeda Božićnjaka po svijetu.

Kako će se Djed Mraz približiti Sjedinjenim Državama očekuje se da se predsjednik Donald Trump i prva dama Melania priključe timu koji odgovara na telefonske pozive javnosti.

Santa Tracker, u kojemu radi više do 1.000 dragovoljaca, počeo je greškom u novinama koje su u oglasu jedne robne kuće umjesto broja koji je trebao predstavljati izravnu vezu s Djedom Mrazom objavile broj Kontinentalne zračne obrane, prethodnika NORAD-a, u Koloradu.

Časnik koji je bio na dužnosti prihvatio je pozive pretvarajući se da je Djed Mraz.

Prije digitalnog doba cijela se operacija temeljila samo na telefonskim pozivima no od pojave interneta prerasla je u složeni program kojime se vojska želi približiti javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije