Kako je cijeli svijet u Parizu aplaudirao RBiH koja je ustala protiv aveti fašizma

2
Radiosarajevo.ba
Kako je cijeli svijet u Parizu aplaudirao RBiH koja je ustala protiv aveti fašizma
Foto: Arhiva / Armija RBiH

Danas je Dan pobjede nad fašizmom. Trenutak je to kada se valja prisjetiti važnih činjenica o našim antifašističkim borcima, kako onima koji su prije 76 godina oslobodili naše gradove od fašizma i fašista, tako i onih koji su prije 29 godina ustali protiv jednog novog zla.

Armija Republike Bosne i Hercegovine jedina je formacija u ratovima disolucije Jugoslavije, a koja je nasljednica antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata, zapisao je svojevremeno dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Sarajeva.

Ne smatraju to samo u Memorijalnom centru Potočari.

Armija RBiH - undefined

Foto: Arhiva

Zbog našeg poznatog zaborava, nedovoljno se zna da je 9. maja 1995. godine cijeli antifašistički svijet u Parizu aplaudirao „maloj državi koja se suprotstavila probuđenim avetima fašizma“.

Naime, tog je dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

„Armija RBiH na ovaj način je dobila priznanje svijeta za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice“, navodi se u video snimku Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Armija RBiH - undefined

Foto: Arhiva

Zastavu s ljiljanima je u glavnom gradu Francuske nosio legendarni mostarski komandant, jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane Viteške brigade, Semir Drljević Lovac, koji je i danas u Mostaru učestvovao u obilježavanju 9. maja. Zastava je to pod kojom su ginuli najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, sa istim motivima kao i antifašisti 50 godina ranije.

Bilo je to, ujedno, priznanje i herojskoj borbi Mostaraca koji su u nemogućim uslovima „odbranili državnost BiH i principe zajedničkog života na ovim prostorima“, a koji su napadnuti 9. maja 1993. godine.

Sve je to bila Armija BiH, antifašistička vojska nepokorene države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije