Forto: Svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i to je jedna trajna borba

0
Fena
Forto:  Svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i to je jedna trajna borba
FOTO: Fena / Edin Forto

U okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“ i povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana „Zlatnih ljiljana“ kantonalni premijer Edin Forto položio je cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra i izjavio da svakodnevno svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i da je to jedna trajna borba.

"Svake godine iz Evrope imamo primjere kako se suočavati s prošlošću – na primjer u Njemačkoj, gdje uvijek iznova ponavljaju, preuzima se krivica za one koje čak nisu to uradili nego se preuzme krivica za historijske događaje kao država i narod. Mislim da je veoma bitno upravo to raditi i na našim prostorima", rekao je Forto.

Kaže da dok se ne suočimo sa prošlošću šta se desilo, konkretno govoreći o ratu u BiH, da će nam biti puno teže da se pridružimo Evropskoj uniji.

Edin Forto - undefined

FOTO: Fena: Edin Forto

Ovom prilikom, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo Ismet Godinjak prisjetio se da smo se nažalost bili primorani prije dvadeset i nešto godina opet boriti protiv fašizma za kojeg smo mislili da je pobijeđen davne 1945. godine.

Ismet Godinjak - undefined

FOTO: Fena: Ismet Godinjak

"Mi pripadamo generaciji koja je svojim životima i tijelima svjedočila ustvari taj antifašistički karakter naroda BiH i tu borbu svojim životom i svojim djelima morali poistovjetiti sa antifašistima i Drugog svjetskog rata. Nažalost danas mnogi smatraju antifašizam kao nešto što je davna prošlost i ne samo antifašizam već i fašizam. Svjedoci smo i sa lijeve i sa desne strane postoje određene aspiracije na teritoriji BiH da ta ideja u konačnici neće biti pobijeđena. Stoga je bitno njegovati kulturu sjećanja i mladim generacijama prenositi za šta smo se mi borili. Također, potrebno im je prenositi da je ljubav prema domovini, patriotizam jedan uzvišeni čin, a ne ludost kako to neki danas pokušavaju predstaviti", poručio je Godinjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije